Cadmus

Nem várható gyors visszapattanás az olajpiacon

Mínusz 40,32 dollár – ilyen mélységbe is süllyedt április 20-án az amerikai típusú WTI-olaj ára, miután senki sem akarja fizikailag átvenni az olajat, a helyi tárolók gyors telítődésétől félve egyszerűen nem tudnak a vevők mit kezdeni a fekete arannyal.

Az északi-tengeri Brent típusú után a második legjelentősebb olajfajta negatív ára azt jelentette, az eladó fizetett azért, hogy a vásárló átvegye tőle az olajat. Erre korábban még soha nem volt példa a történelemben. Pár nappal később ismét pozitívba fordult a termék ára, április végén 13-15 dollárt is adtak érte.Azonban ez még mindig jóval elmarad a tavalyi 50-60 dolláros árhoz képest.

Az árzuhanás egyik oka a kereslet drámai visszaesése

Az Európában irányadó, Brent típusú kőolaj hordónkénti ára nem fordult negatív tartományba, ám az is történelmi mélységbe zuhant: április végén 19 dolláron jegyezték.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az M1 Summa című műsorában elmondta, az árzuhanás egyik oka a kereslet drámai visszaesése volt.

Ez elsősorban a koronavírusnak köszönhető, hiszen számos ágazatban, például teljes leállás volt, ilyen akár a repülőgép-forgalom, akik hagyományosan elég sok üzemanyagot fogyasztanak, de akár az ipari területen, a szállítás területén is nagy csökkenés volt. Összességében a kereslet az egyes becslések szerint akár 20-25 millió hordóval naponta csökkenhetett. Ez körülbelül a piacnak is a 20-25 százalékát teszi ki – fejtette ki az elemző.

„A keresleti mellett a kínálati probléma is közrejátszik az olajár zuhanásában” – teszi hozzá a Portfolio elemzője. Bosnyák Zsolt szerint ez abból fakad, hogy a március 6-i, bécsi OPEC-ülésen Szaúd-Arábia napi 1,5 millió hordós termeléscsökkentést javasolt az exportálóknak. Azonban Oroszország kihátrált az egyezségből.

Szaúd-Arábia és Oroszország miután nem tudott megegyezni a március 6-i OPEC ülésen, azután elárasztották kőolajjal a világ piacát. Tehát nem elég, hogy a keresleti oldal drámaian összeesett, a kínálati oldal is nagymértékben megnőtt, és ennek következtében alakult ki ez a hatalmas túlkínálat az olajpiacon, ami a végére negatív olajárakat eredményezett.

Folytatás…

Hirado.hu, M1

 

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑