Cadmus fordítás Cadmus

Németh Zsolt: Törökország a közel-keleti stabilitás kulcsfontosságú tényezője

Törökország a közel-keleti stabilitás kulcsfontosságú tényezője, ezért az ország nagy sikere az elnöki rendszer bevezetéséről döntő 2017. áprilisi népszavazás, ugyanis azt követően az új rendszerre való áttérés gördülékenyen ment végbe – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban hétfőn.

Németh Zsolt az Európa Tanács (ET) egy hetes Parlamenti Közgyűlése ülésének első napján elhangzott felszólalásáról az MTI-t telefonon tájékoztatva hangsúlyozta, noha a törökországi referendum és annak eredménye a jogállamiság törökországi helyzetével kapcsolatban nem teszi zárójelbe a fenntartásokat, maga a szavazás elvitathatatlanul demokratikus sikernek tekintendő.

Mint kijelentette, Törökország stabilitásának szempontjából kulcsfontosságú, hogy az Európa Tanács milyen módon, milyen eszközökkel segíti az ország demokratizálódási folyamatát. Az ET-nek széles körű és kifinomult demokráciára irányuló eszközrendszere van. Ide tartozik egyebek mellett a nyelvi és kisebbségek jogok tiszteletben tartása, a korrupció elleni küzdelem – tette hozzá.

Macedónia nevének megváltoztatásáról szeptember végén tartott referendummal kapcsolatban elmondta, az alacsony részvétel ellenére erős az ország politikai elkötelezettsége amellett, hogy az alkotmánymódosítást lebonyolítsák. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt követően azonban már Európán van a sor az euroatlanti folyamat felgyorsításának tekintetében. Ennek elmaradása ugyanis negatív következményekkel járna a Nyugat-Balkán stabilitására nézve – húzta alá.

Németh Zsolt elmondta, az ülésen tartott felszólalásában elítélte Viktorija Marinova bolgár oknyomozó riporter ellen vasárnap elkövetett gyilkosságot. A politikus arra szólította fel a bolgár hatóságokat, hogy minél hamarabb vizsgálják ki a gyilkosság körülményeit, valamint tegyék lehetővé, hogy megfelelő védelemben részesüljön az újságírószakma Bulgáriában.

Végezetül arról tájékoztatott, hogy az ülés keretében az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének néppárti frakcióvezetőjévé választották Aleksander Pociej lengyel képviselőt. Németh Zsolt reményét fejezte ki, hogy az új frakcióvezető közép-európai hátteréből fakadóan „a térség hangjának erősítését” fogja szolgálni az európai politikán belül.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑