Cadmus fordítás Cadmus

Németország és Marokkó biztonsági együttműködési megállapodást kötött

2023. 10. 30.

Nancy Faeser német belügyminiszter fokozott együttműködést sürgetett Marokkóval a biztonsági, migrációs, valamint kitoloncolási kérdésekben.

A tárcavezető az erről szóló szándéknyilatkozatot hétfőn Rabatban írta alá marokkói hivatalai partnerével, Abdel-Uafi Laftittel.
Faesert kétnapos marokkói útján Joachim Stamp, a német kormány migrációs megállapodások megkötéséért felelős különmegbízottja kísérte el.

Ezen egyezmények célja legális bevándorlási lehetőségek, illetve munkavízumok biztosítása, cserében a származási országok jobb együttműködéséért az elutasított menedékkérők visszafogadásában.

A német belügyminisztérium adatai szerint Németországban 3660 kitoloncolásra váró marokkói állampolgárt tartanak nyilván, akik közül 2762-t különböző okok miatt átmenetileg megtűrnek.

Marokkó nem teszi lehetővé a csoportos kitoloncolásokat bérelt repülőgépekkel, így erre csak menetrend szerinti légi járatokon van lehetőség.
Faeser hangsúlyozta, hogy rabati látogatásának célja nemcsak a visszaszállítások megkönnyítése.

Javaslatai között olyan intézkedések is szerepeltek, amelyek a rabati vezetés számára érdeklődésre tarthatnak számot, úgy mint hozzáférés biztosítása a marokkóiaknak a német munkaerőpiachoz, együttműködés a terrorizmus elleni harcban és a határvédelemben.

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑