Németország mintegy 32 millió euróval támogatja a török parti őrséget

A német szövetségi kormány mintegy 32 millió eurót (11 milliárd forint) szán a török parti őrség támogatására, hogy ezáltal kevesebb illegális bevándorló érje el a görög égei-tengeri szigeteket, s ezzel az Európai Unió területét.

A dpa német hírügynökség hétfői értesülése szerint a berlini belügyminisztérium által igényelt többletforrásokat a többi között a török parti őrség tagjainak kiképzésére, illetve továbbképzésére, valamint a hajókhoz szükséges cseremotorok és alkatrészek beszerzésére fordítanák.

„Az emberéletek megmentése és a humanitárius helyzet javítása a Földközi-tenger térségében ugyanúgy Németország állami érdeke, mint a Németország felé irányuló ellenőrizhetetlen migráció magakadályozása” – olvasható a német pénzügyminisztériumnak a szövetségi parlament (Bundestag) költségvetési bizottságához megküldött üzenetében.

A német kormány álláspontja szerint minél hamarább támogatást kell nyújtani a török parti őrségnek, különösen a tavasszal javuló időjárási viszonyokra tekintettel, mivel várhatóan ezzel párhuzamosan növekedni fog a migrációs nyomás.

Időközben egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él.

Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel. A 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország hatmilliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑