Cadmus fordítás Cadmus

Németország újra fegyvereket szállít Szaúd-Arábiának

2024. 01. 10.

A német kormány engedélyezte 150 IRIS légvédelmi rakéta exportját Szaúd-Arábiába – erősítette meg Steffen Hebestreit német kormányszóvivő szerdán. Az ügyben készült kormányjelentés szerint a szövetségi biztonsági tanács tavaly év végén engedélyezte a fegyverkivitelt, amire öt éve nem volt példa az országban. Olaf Scholz kancellár és több miniszter is tagja a tanácsnak.

A döntés nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy a német kormány több tagja is nyilatkozott arról: Szaúd-Arábia az Izraelhez fűződő viszonyának javulását követően zöld utat remélhet Berlintől Eurofighter harci repülőgépek szállításával kapcsolatban. Mások mellett Annalena Baerbock külügyminiszter is beszélt erről minapi izraeli útján.

Németország a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamal Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása után fagyasztotta be a Rijádnak történő fegyvereladásokat. Berlin a lépéssel megakadályozta a 48 Eurofighter Typhoon vadászrepülőgépre vonatkozó jelentős megrendelést is, amelyet előzőleg Londonban írtak alá.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑