2017. 12. 18.

Németországban még mindig magas a terrorveszélyHárom terrortámadást akadályoztak meg az idén Németországban, 2000 óta pedig 16-ot – mondta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A belügyminiszter pedig arról beszélt, hogy az idén várhatóan 200 ezer alatt marad a Németországba érkező menedékkérők száma.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a terrorveszély változatlanul magas, de „egy sor intézkedés révén Németország az idén biztonságosabbá vált”.

Arra a kérdésre, hogy a szerencsén vagy a hatóságokon múlott-e, hogy az idén eddig nem történt terrorcselekmény, azt mondta, hogy a szerencsének is van szerepe, de „kétségtelenül hatóságaink nagyon jó munkájának és a külföldi szolgálatokkal folytatott együttműködésnek” tulajdonítható, hogy javult a közbiztonság, és az idén három olyan terrortámadást is sikerült megakadályozni, amelyek már az előkészületek szakaszában voltak.

Azonban az utóbbi évek legsúlyosabb merénylete, a tavaly december 19-én egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott iszlamista terrortámadás ügyében a hatóságok rosszul mérték fel az elkövető, Anis Amri veszélyességét. Ez „keserű hiba” volt – mondta a belügyminiszter, hozzátéve: az elutasított tunéziai menedékkérőt a korábban elkövetett bűncselekményei és kihágásai miatt ki kellett volna toloncolni az országból.

Thomas de Maiziere az utóbbi napok Izrael-ellenes és antiszemita tüntetéseivel kapcsolatban kiemelte, hogy nem lehet eltűrni az izraeli zászlók nyilvános elégetését. Ez a cselekedet „egy ország jelképes megsemmisítése” – tette hozzá. Hangsúlyozva, hogy minden egyes antiszemita indíttatású bűncselekmény „szégyen” az ország számára, de nemcsak a zsidóellenes bűncselekmények a jellemzőek, hanem a becsmérlő megjegyzések, az illetlen viccek és – mint fogalmazott – „zsidó polgártársaink diszkriminációja” is.

E fejlemények miatt a következő szövetségi kormánynak a zsidó közösség követelésének és a kormányzat mellett működő független tanácsadó testület ajánlásának megfelelően létre kell hoznia az antiszemitizmus elleni küzdelem összehangolásával foglalkozó kormánymegbizott intézményét – mondta a CDU politikusa.

Előtérben a közbiztonság

Sajtóértesülések szerint általában véve is várható, hogy a CDU a következő időszakban hangsúlyosabban jeleníti majd meg a közbiztonság témáját. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap beszámolója szerint a legutóbbi elnökségi ülésen az egyik elnökhelyettes, Ursula von der Leyen védelmi miniszter kifejtette, hogy a CDU jellegtelenné vált. Míg korábban bárki gond nélkül fel tudott sorolni három pontot, amely a CDU-nak kiemelten fontos, most már nemigen tudják az emberek, hogy mi mellett áll ki a párt. Ezért ismét ki kell formálnia arculatát, és ebben a munkában három témára kell összpontosítania, vagyis a digitális átalakulás ügyére, Európára és a biztonságra – mondta.

Mindhárom elem hangsúlyosan megjelent Angela Merkel legutóbbi beszédében, amelyet a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nürnbergi kongresszusán mondott el pénteken. Például a közbiztonságról szólva kiemelte, hogy a CSU-s bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann mindig nagy büszkeséggel jelentette ki a liberális Szabad Demokrata Párttal és a Zöldekkel a kormányalakításról folytatott tárgyalásokon, hogy „Bajorországban nincsenek no go zónák, vagyis olyan helyek, ahová az emberek nem mernek bemenni”.

„Közben viszont Németországban már vannak olyan területek, ahová a rendőrség fél bemenni, és ahová a tűzoltók félnek bemenni. Ez nem az a Németország, amelyet mi akarunk, ezért a legnagyobb határozottsággal küzdünk ez ellen” – mondta a CDU elnöke.

200 ezernél kevesebb a menedékkérő 

Szintén a Bild am Sonntagnak adott interjút Thomas de Maiziere, aki elmondta, hogy november végéig csaknem 173 ezer menedékkérőt regisztráltak. Hozzátette: arra számít, hogy az év egészét tekintve 200 ezer alatt marad az érkezők száma, ami megfelel a CSU és a CDU közös terveinek.

Közölte, hogy csak azokat a menedékkérőket szabad szétosztani az önkormányzatok között, akiknek kérelmét elfogadták, az elutasított kérelmezők hazajuttatásának gyorsítása érdekében pedig bővíteni kell az idegenrendészeti fogdák kapacitását, hogy el tudják helyezni az őrizetbe vett embereket.

A kormány az önkéntes távozást is ösztönzi, december elején indította új támogatási programját, amelynek révén egy háromtagú család akár 6000 eurót (1,87 millió forint) is kaphat, ha önként visszatér a hazájába. A miniszter elmondta, hogy a program sikeresen indult, már az első napokban mintegy 200 kérvényt nyújtottak be a támogatásra, főleg az Oroszországból, Irakból és Afganisztánból érkezett menedékkérők.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com