Cadmus fordítás Cadmus

Nemzetközi körözést adtak ki a szaúdi király lánya ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy francia bíró a szaúdi uralkodó lánya ellen, mert a gyanú szerint arra utasította az egyik testőrét, hogy verjen meg egy férfit a párizsi lakásában – írja saját forrásokra hivatkozva a Reuters és az AFP is.

Még 2016-ban történt, hogy mesterembert hívtak Hassza bin Szalmán hercegnő méregdrága párizsi rezidenciájára. Az áldozat azt állítja, hogy csak a munkák elvégzése érdekében készített fotókat, de a szaúdi hercegnő megvádolta, hogy ki akarja adni a képeket a médiának. A munkás állítása szerint ezután utasította a testőrét arra, hogy álljon bosszút. A testőrt fegyveres erőszakcselekmény elkövetésével, emberrablással, lopással és halálos fenyegetéssel vádolják, a hercegnő ellen pedig nemzetközi körözést, mert ki akarják hallgatni a testőre által elkövetett bűncselekmények ügyében.

Hassza bin Szalmán hercegnő a világ egyik legnagyobb hatalmú családjának tagja, Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király lánya és Mohamed bin Szalmán trónörökös testvére. A Reuters értesülésére egyelőre nem reagált sem a szaúdi nagykövetség, sem a rijádi kormány.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a körözést tavaly decemberben adták ki, a két ország viszonya szempontjából érzékenynek mondható időszakban. Francois Holland volt francia államfő ugyanis közeli kapcsolatokat ápolt az Öböl menti arab országokkal, kiváltképpen Szaúd-Arábiával, és emellett kemény álláspontot képviselt a Rijáddal ellenséges kapcsolatban lévő Iránnal folytatott atomalkuban. Emmanuel Macron hivatalban lévő francia elnök azonban javítani akarja az iráni kapcsolatait.

Mohamed bin Szalmán várhatóan április elején látogat Párizsba, de a vizit dátumát többször módosították a trónörökös londoni és washingtoni útja miatt.

444.hu,Reuters, AFP, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑