Nemzetközi nyomozást sürget az ENSZ-főbiztos a Hasogdzsi-ügyben

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében szerdai genfi sajtótájékoztatóján, amelyen egyebek mellett az Iszlám Államra és a hszincsiang-ujguri kínai átnevelő táborokkal kapcsolatos jogsértésekre is kitért.

„Nyomozásra van szükség, hogy megbizonyosodjunk arról, mi történt és ki vagy kik a felelősek ezért a szörnyű gyilkosságért” – mondta újságíróknak Bachelet.

A sajtóértekezleten, amelyet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának közelgő 70. évfordulója alkalmából rendeztek meg, Bachelet a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található átnevelő táborokra is kitért.

„Már kértük a kínai kormányt, engedje meg, hogy ellátogassunk a térségbe és utánanézzünk az onnan érkező aggasztó beszámolók valóságtartalmának” – mondta, Pekingnek a muszlim ujgur kisebbség ellen elkövetett feltételezett jogsértéseire utalva.

Kína korábban már többször elutasította a táborokkal kapcsolatos kritikákat, arra hivatkozva, hogy ott szakképzés és oktatás zajlik, és mindez a terrorizmus elleni megelőző intézkedések része.

A sajtótájékoztatón Bachelet komoly aggodalmát fejezte ki a kelet-szíriai deir ezzori helyzet miatt. A világszervezet értesülései szerint ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több civilt ölt meg, akit azzal gyanúsított, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciát támogatja.

Bachelet szerint csaknem hétezer civil került csapdába a tartományban, mert az Iszlám Állam a nemzetközi koalíció légicsapásai ellenére sem engedi őket távozni. A főbiztos hozzátette, a terroristaszervezet valószínűleg alkudozási alapnak akarja felhasználni az embereket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑