Cadmus fordítás Cadmus

Nemzetközi repülőteret avatott az azeri és a török elnök

2022. 10. 21.

Nemzetközi repülőteret avatott csütörtökön a hegyi-karabahi Zangilanban Ilham Aliyev azeri és Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az eseményről élőben tudósított az AzTV azeri állami televízió.

Erdogan egynapos látogatásra érkezett Azerbajdzsánba több minisztere, így Hulusi Akar védelmi és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter kíséretében. A tervek szerint a látogatás során több projektet is beindítanak Zangilan térségében.

Az Azerbajdzsán területén fekvő Hegyi-Karabah örmény beékelődésben található Zangilan a 2020 őszén Azerbajdzsán és Örményország között vívott hathetes háború során került azeri kézre. A repülőteret másfél év alatt építették.

A repülőtérnehéz, szélestörzsű szállítógépek fogadására is alkalmas. A futópálya 3000 méter hosszú és 60 méter széles. A terminál óránkét 200 utas kiszolgálására alkalmas. A zangilani repülőtér október 14-én kapta meg a nemzetközi repülőtér minősítést.

Ez a második nemzetközi repülőtér, amelyet a 2020-as háború befejezése után építettek az azerbajdzsáni kelet-zangilani gazdasági körzetben. Tavaly októberben Fizuliban nyílt nemzetközi repülőtér. Egy harmadik légikikötő is épül a Lacini járásban, amelyet a tervek szerint 2025-ben helyeznek üzembe.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑