Cadmus fordítás Cadmus

Népszavazást akar az EU-s csatlakozásról Erdogan

2018. 10. 05.

Erdogan az isztambuli rendezvényen ismét felvetetette egy esetleges népszavazás lehetőségét országa európai uniós csatlakozásának kérdéséről. A török államfő a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő 2017. április 16-ai népszavazás kampányában már többször kilátásba helyezett egy ilyen népszavazást, azonban azóta nem vetette fel.

Mint fogalmazott: az Európai Unió még mindig halogatja Törökországot. Brüsszel jelentse ki, hogy felveszi-e soraiba Ankarát avagy sem, hadd menjen mindkét fél a maga útján – hangoztatta, és ugyanakkor jelezte: az EU-csatlakozás ügyében Ankara azt nézi, hogy Törökország 81 milliós lakossága miként dönt.

Törökország 1995-ben lépett vámunióra az Európai Unióval, amelynek 1999-től tagjelöltje lett, 2005-ben pedig a teljes jogú csatlakozásról is megkezdődtek a tárgyalások, de a folyamat az utóbbi másfél évben holtpontra jutott. Az unió 2016 decemberében döntött úgy, hogy a 2016. júliusi törökországi puccskísérletet követő elnyomó intézkedések miatt nem nyit újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával. A 35 megvitatandó fejezet közül eddig csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, és mindössze egyet tudtak lezárni, a tudományos és kutatási fejezetet.

Stef Blok holland külügyminiszter szerdán Ankarában kijelentette: Törökországnak lépéseket kell tennie az európai uniós csatlakozási tárgyalások folytatása érdekében. Blok – aki a holland-török diplomáciai viszály rendezésére irányuló törekvések jegyében látogatott a török fővárosba – sajtótájékoztatóján kifejtette: több feltétel is van, amelyet Ankarának ehhez teljesítenie kell, köztük az emberi jogokra, valamint a jogállamiság helyzetének fejlesztésére vonatkozóan. A holland külügyminiszter hozzátette, hogy országa ezzel kapcsolatos aggodalmait közölte török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑