Cadmus fordítás Cadmus

Népszavazást tartanak Algériában alkotmánymódosításokról

2020. 11. 02.

Népszavazást tartanak vasárnap Algériában több alkotmánymódosításról, amelyek az ellenzék szerint növelnék a hatalom önkényét.

Abdel-Madzsid Tebbún elnök tavaly decemberi megválasztása után bejelentette, hogy változtatásokat akar az alkotmányban, aminek hatására ellenzéke tüntetéseket szervezett, mert antidemokratikusnak tartja ezek egy részét.

A változtatások között szerepel, hogy elnök csak kétszer öt évig lehetne bárki, és az elnöknek a parlament legnagyobb frakciójából kell miniszterelnököt jelölnie, de az államfő nevezheti ki a jegybank elnökét, az alkotmánybíróság elnökét és négy tagját a 12 közül.

Miközben a változtatások támogatói azt mondják, ezek révén “újjászületik” az ország, ellenzői azt, hogy ellentmondanak Tebbún azon ígéretének, miszerint felszámolja az önkényt Algériában.

A Hirak nevű ellenzéki mozgalom szerint Tebbún a megbuktatott volt elnöknek, Abdelaziz Buteflikának a köréhez tartozott.

Ezért arra buzdítják az embereket, hogy ne szavazzanak, mert úgy legitimálják a 74 éves Tebbúnt.

Az elnököt éppen a héten szállították egy németországi kórházba átfogó kivizsgálásra, mert több koronavírusfertőzés-gyanús esetet találtak a környezetében.

Buteflika 20 éven irányította az országot, és másfél évvel ezelőtt kényszerült lemondásra tüntetések hatására. Tebbún három hónapig miniszterelnök volt Buteflika idején.

A referendumot jelképesen a francia gyarmati uralom alól való felszabadulás 66. évfordulóján tartják meg. Több mint 60 millió a szavazásra jogosultak száma. Hivatalos eredmény hétfőn várható.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑