Cadmus fordítás Cadmus

Netanjahu “a század átverésével” vádolta Bennetet válaszbeszédében

2021. 05. 31.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ország népének átverésével vádolta a Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt élén álló Naftali Bennetet vasárnap esti televíziós válaszbeszédében, melyben Bennet azon állítását cáfolta, miszerint az ő irányításával nem jöhet létre jobboldali kormány.

Netanjahu szerint kétféle út is kínálkozhatna jobboldali-vallásos kormány felállítására az ő irányításával és Bennet részvételével. Azt az állítást is visszautasította, hogy Bennet előtt csakis az egységkormány vagy az újabb választások lehetősége állt.

Bennet beszéde után néhány perccel Netanjahu a televízió által közvetített beszédében azzal vádolta jobboldali riválisát, hogy félrevezette az izraeli közvéleményt, amikor azt mondta, hogy nincs lehetősége jobboldali koalíciót alakítani.

A kormányfő azt állította, hogy Bennet azért választotta az egységkormányt, mert mindenáron miniszterelnök akar lenni, és míg ő csak egyéves kormányfői posztot ajánlott fel neki, addig a centrista Jaír Lapid mellett elsőként és két évig lehet miniszterelnök.

Netanjahu ugyanis vasárnap reggeli, Bennethez és Gideon Szaárhoz, az Új Remény nevű jobboldali párt vezetőjéhez címzett, de Szaár azonnali elutasításával találkozó ajánlatában hármas rotációs kormányzást ajánlott, melyben egy évig Gideon Szaár, utána két évig ő maga, majd Naftali Bennet lenne a kormányfő. Szaár azonban Twitter-fiókjában szinte azonnal bejelentette, hogy elkötelezett Netanjahu kormányzatának megszüntetésében, vagyis ez a kormány valójában nem jöhet létre.

Netanjahu esti beszédében mégis megismételte ezt a lehetőséget, és kifejtette, hogy szerinte Bennetet a saját személyes érdekei vezérelték, mert tudja, hogy ha újabb választások lennének, akkor politikai karrierje véget érne.

A kormányfő azzal vádolta a Jobbra párt vezetőjét, hogy 180 fokos fordulattal ismét megváltoztatta a véleményét, és Lapidhoz csatlakozásával a jobboldali szavazókat balra viszi. Benjamin Netanjahu veszélyes baloldali kormánynak nevezte a lehetséges egységkormányt.

“Senki sem szavazott volna Bennetre, ha tudják, mit fog tenni” – állította Netanjahu. A miniszterelnök szerint Bennet nem egységkormányt, hanem egy gyenge kormányt hoz létre, amely árt Izrael elrettentő erejének.

“Mit fog tenni ez az izraeli elrettentésért? Hogyan fogunk ellenségeink szemébe nézni? Mit fognak tenni Iránban vagy Gázában? Mit fognak mondani a washingtoni kormányzat folyosóin? Ez a kormány ellen fog állni Iránnak? Ez a kormány támogatja a veszélyes nukleáris megállapodást” – mondta Netanjahu.

“Naftali Bennet balra szalad” – mondta az izraeli kormányfő. “Ez ellentmond minden elvüknek és ígéretüknek, és minden, államunk jövőjét biztosító szükségletnek” – tette hozzá.

Ha sikerrel járnak a Bennet és Lapid, valamint az egységkormányban részt vevő többi párt közötti koalíciós tárgyalások, akkor 1999 óta ez lesz az első kormány, melyet nem a bíróságon korrupciós vádakkal szembenéző Benjamin Netanjahu vezet, s véget vethet az ország történetében eddig legtovább kormányzó izraeli politikus nevével fémjelzett korszaknak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑