Cadmus fordítás Cadmus

Netanjahu felvetette az izraeli gyerekek mikrochippelését

2020. 05. 10.

Általános felháborodás fogadta a miniszterelnök ötletét, hogy mozgásérzékelőkkel lássanak el minden iskolást, ami jelezné, ha valaki túl közel megy hozzájuk.

A hét egyik sajtótájékoztatóján Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felvetette, hogy olyan mikrochippet kellene a gyerekeknek adni, ami jelzi ha valaki közelebb van hozzájuk, mint az ajánlott másfél méter. A kibervédelmi szakértők felháborodtak a miniszterelnök ötletén, mely nemcsak a szabadságjogokat sérti, de veszélyes is — számolt be a Jerusalem Post.

Netanjahu a hét eleji sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hogyan lehetne technológiával segíteni a védekezést.

„Beszéltem a technológiai vezetőinkkel, hogy találjunk olyan megoldásokat, amikben Izrael profi. Ilyen például a mozgásérzékelő. Például, minden ember, minden gyerek — először a gyerekeken akarom látni — kapna egy mozgásérzékelőt, ami jelezne ha valaki túl közel megy, mint az autóknál”— mondta az izraeli miniszterelnök.

A kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők szerint az ötlet abszurd és veszélyes.

„Ha a gyerekek mozgását rögzítik és az információ felkerül az internetre, egy kis kibertudással rendelkező pedofil könnyedén feltörheti a rendszert és nyomon követheti őket”— jelentette ki Einat Meron kiberbiztonsági szakértő.

Az izraeli miniszterelnökség azt nyilatkozta a felháborodásra, hogy „a technológia alkalmazása csak önkéntes alapon lenne, nem sértené senkinek a magánéletét, és csak abban segítené a gyerekeket, hogy tudják tartani a távolsági előírásokat.”

The Jerusalem Post, Neokohn.hu

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑