Cadmus fordítás Cadmus

Netanjahu Hebron „zsidó részeit” is annektálná

Hétfő reggel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy ha kedden újraválasztják, annektálná Hebron „zsidó részeit” és Kirjat Arba települést — írja a Jerusalem Post.

A lap megjegyzi, hogy ezzel Netanjahu jóval messzebb ment, mint 11 napja tette, amikor meglátogatta Hebront.

Akkor sokan várták, hogy majd bejelenti az izraeli szuverenitás kiterjesztésének tervét az arab többségű város felett, vagy legalább a város azon része felett, ahol az ősapák sírja található, azonban akkor nem történt meg.

Hétfőn azonban az izraeli katonai rádión megkérdezték, hogy „annektálni fogja-e Kirjat Arba települést és Hebron zsidó közösségét?”

A válasz az volt, hogy „természetesen. Izrael részét fogják képezni. De szükségem van a felhatalmazásra, hogy megvalósítsam ezt a tervet.”

Hozzátette, hogy mindezt Donald Trump amerikai elnök segítségével tervezi elérni.

„Azt mondtam Trumpnak, hogy minden településre ki tervezem terjeszteni a szuverenitást”, amelyek „fontosak a biztonság vagy az izraeli történelmi örökség szempontjából. Senkit sem fogunk elűzni, nem fogom elismerni a palesztinok visszatérési jogát, és Jeruzsálem egységes marad. Ezt mind megmondtam”

– nyilatkozta az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu azt is hozzátette, hogy a Trump-féle béketervvel „Izrael végső határait fektetjük le”.

Netanjahu több ciszjordániai település annektálását is megígérte a múlt héten, köztük több, a Jordán-völgyben található települését is. Közben arra kérte az ötletet támogatókat, hogy szavazzanak rá.

Az EU külügyi szóvivője akkor elítélte Netanjahu terveit.

Az izraeli kormány a Jordán-völgyben vasárnap tartott — a parlamenti választások előtti utolsó — ülésén utólag jóváhagyta egy eddig törvénytelennek minősített telep létjogosultságát Ciszjordániában — jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja az MTI szerint.

A kormány utólag hivatalos kolóniává minősítette a Jerikó palesztin várostól északra, 1999-ben illegálisan létrehozott Mevoot Jericho nevű izraeli telepet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a lap szerint azért nem a megszokott helyszínen, Jeruzsálemben, hanem a Jordán folyó völgyében tartotta meg az utolsó kormányülést, hogy ezzel is kiemelje néhány napja tett választási ígéretét, amely szerint győzelme esetén annektálja ezt a stratégiailag fontos területet.

A kormány megbeszélésére felállított rendezvény-sátorban Netanjahu bejelentette, hogy az 1967-ben Jordániától elfoglalt Jordán — völgye lesz az ország keleti határa, melynek települései hivatalosan is Izraelhez tartoznak majd.

neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑