Cadmus fordítás Cadmus

Netanjahu megvetendőnek nevezte az ENSZ Közgyűlésének palesztin területekkel kapcsolatos határozatát

2022. 12. 31.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton megvetendőnek nevezte az ENSZ Közgyűlésének pénteki határozatát, melyben a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) véleményét kérte palesztin területek izraeli megszállásának jogi következményeiről.

“A zsidó nép nem megszálló saját területén, így örök fővárosában, Jeruzsálemben sem, és nincs olyan ENSZ-határozat, amely el tudná torzítani ezt a történelmi igazságot” – jelentette ki videóüzenetében az izraeli kormányfő. Hangsúlyozta: Izrael nem ismeri el kötelezőnek magára nézve az ENSZ Közgyűlésének határozatát.

Az ICJ a világszervezet elsődleges bírói szerve, mely az államok közötti vitákkal foglalkozik. Ítéletei kötelező érvényűek, bár nincs ereje kikényszeríteni végrehajtásukat.

A közgyűlésben 87-en szavaztak a határozat mellett, Izrael, az Egyesült Államok és 24 másik tagállam ellenezte, míg 53-an tartózkodtak. A palesztinok üdvözölték a döntést.

A palesztinok korlátozott autonómiával rendelkeznek az Izrael által megszállt Ciszjordániában és a zsidó állam által annektált Kelet-Jeruzsálemben.

Az izraeli megszállást és annexiót a nemzetközi közösség nem ismeri el. A Benjámin Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek erősítésére tett ígéretet, bár a régi-új miniszterelnök nem utalt arra, hogy szándékában állna annektálni azokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑