Cadmus fordítás Cadmus

Netanyahu méltatta Guatemala döntését

2017. 12. 26.

Az izraeli kormányfő üdvözölte Guatemalának azt a döntését, hogy áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A közép-amerikai ország elnöke, Jimmy Morales vasárnap jelentette ezt be. Az Egyesült Államok után Guatemala a második ország, amely ilyen lépést tett.

Benjámin Netanyahu pártja, a Likud parlamenti frakciójának hétfői ülésén méltatta ezt.

“Isten áldjon barátom, Jimmy Morales elnök, és Isten áldja országainkat, Izraelt és Guatemalát is. Nemrég azt mondtam neked, hogy lesznek más országok is, amelyek elismerik Jeruzsálemet, és oda teszik át nagykövetségüket. Most van egy 2. ország, és ismétlem, lesznek még többen is, ez csak a kezdet” – mondta.

A palesztinok viszont úgy vélik, a közép-amerikai ország a rossz oldalra állt. A Palesztin Hatóság hétfőn szégyenletes, törvénytelen és ellenséges lépésnek nevezte Guatemala döntését.

“A guatemalai elnök részt vesz abban, hogy megsértik a nemzetközi jogot, amely tiltja megszállt területek elcsatolását. Ez a döntés nem változtat azon, hogy a világ országainak túlnyomó többsége ellenzi nagykövetsége áthelyezését, ellenzi Kelet-Jeruzsálem annektálását és azt is, hogy Trump elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A világ többsége a mi oldalunkon áll, egy olyan ország, mint Guatemala döntése ezen nem változtat”

magyarázta Musztafa Barghouti palesztin törvényhozó.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda költözteti nagykövetségét.

Azóta mindennaposak a tüntetések a palesztin területeken.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑