Cadmus fordítás Cadmus

Netanjahu visszavonta a parlamenthez benyújtott mentelmi jogi kérelmét

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta a parlamentnek (kneszet) benyújtott mentelmi jogi kérelmét – jelentette az izraeli katonai rádió kedden.

Miután Netanjahu visszavonta kérelmét, Aviháj Mandelblitt főügyész benyújtotta a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a kormányfő elleni vádiratokat.

Az ügyészség három vádiratot készített el. Az elsőt, amely jelentős értékű ajándékok elfogadására vonatkozik, ezres, a másodikat, amely a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-főszerkesztőjével folytatott médiabefolyásolási ügyben készült, kétezres, a harmadikat pedig, amely a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat tulajdonosával folytatott korrupciós ügyben született, négyezres számal látták el.

Benjámin Netanjahu Izrael első hivatalban lévő miniszterelnöke, aki ellen bűnügyi vádiratot nyújtottak be.

A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását, ha közben nem érkezik meg a miniszterelnöktől a visszavonási kérelem.

Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások nyomán megalakuló új parlamenttől. A választások után várhatólag megkezdődik a bírósági eljárás.

Az izraeli jogrend értelmében a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére a mentelmi jogi kérelem benyújtására, amit az erre szolgáló időszak végén a kormányfő megtett.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑