Cadmus fordítás Cadmus

Netanyahu: Fontos munkát végez Orbán Viktor

2018. 12. 09.

Elismerősen nyilatkozott Orbán Viktor magyar, és Sebastian Kurz osztrák kormányfő antiszemitizmus elleni lépéseiről Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón. Kompromisszum jöhet a Sorsok Házának ügyében is lapértesülés szerint.

Az európai, azon belül pedig a magyarországi antiszemitizmus is téma volt azon a jeruzsálemi sajtókonferencián, amelyről tegnap közölt riportot a Hetek. A lap tudósítója szerint több, a nyugati mainstream médiában megjelent abszurd vád is előkerült hazánkkal kapcsolatban. Erről a cikkben felidézte, hogy „a Tett és Védelem Alapítvány az elmúlt években végzett monitorozása szerint Magyarországon az antiszemita incidensek és gyűlöletbeszédek száma egyre csökken, tavaly már »csak« 37 ilyen esetet rögzítettek, ami népességarányosan is jócskán elmaradt az eddig mintatársadalomnak beállított Franciaországtól, Belgiumtól, Nagy-Britanniától vagy épp az Egyesült Államoktól”. A Hetek tudósítója egy rendkívüli sajtótájékoztatón is kérdezhetett Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőtől, aki magyar kollégája antiszemitizmus elleni erőfeszítéseit méltatta. Netanjahu felhívta a figyelmet az Európai Tett és Védelem Liga létrehozására, és ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig konferenciát szervezett az antiszemitizmus visszaszorításáért. Felidézte, az említett eseményen „egyaránt foglalkoznak a jobboldali antiszemitizmussal és az anticionizmussal is nagyon helyesen, mivel az anticionizmus valójában a modern antiszemitizmus”.

Úgy gondolom, hogy ez a két vezető ténylegesen nagyon fontos munkát végez az antiszemitizmussal szembeni küzdelem terén, és azért, hogy megértsék az antiszemitizmus lényegét – hangsúlyozta. Netanjahu legutóbb tavaly járt hazánkban, amikor részt vett a visegrádi csoport és Izrael miniszterelnöki szintű tanácskozásán. Felidézte, látogatásakor Orbán „nyíltan elítélte a magyarországi fasiszta vezetők tetteit. Úgy fogalmazott, azok szörnyű vétkek voltak Magyarország történetében. Ez egy bátor lépés volt tőle. Én azt nézem, hogy mit tesznek, és mit mondanak otthon és európai szinten.” Néhány európai országgal vannak bizonyos ügyekben vitáink, például a palesztinokat illetően, de az antiszemitizmust a legtöbb európai kormány, köztük a magyar is elítéli, és küzd ellene – tette hozzá.

Közben a Szombat a Times of Israelre hivatkozva arról írt, hogy Netanjahu felülbírálhatja az izraeli külügyminisztérium kritikusabb álláspontját a Sorsok Házával kapcsolatban. A lap szerint folynak a tárgyalások a két kormány között, hogy kompromisszumra jussanak az intézménnyel kapcsolatban.

Magyar Hírlap

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑