Netanyahu méltó ellenfele tér vissza

Győzte már le Benjámin Netanjahu jelenlegi miniszterelnököt választásokon, Izrael legtöbb kitüntetéssel jutalmazott katonájaként vonult be a hadsereg történelmébe, most pedig – hat visszavonulásban töltött év után – új politikai mozgalom alapítását jelentette be Ehud Barak .

A 77 éves baloldali politikus 1999 és 2001 között szolgált a zsidó állam – legrövidebb ideig hivatalban lévő – kormányfőjeként, ezalatt megtartva magának a védelmi tárcát is, amelyet egyébként Netanjahu második kormánya idején is magának tudhatott.

Az izraeli közszolgálati rádióban élő adásban elhangzó bejelentését a politikai pályafutásának nagy részét a jelenlegi miniszterelnök ellenzékében töltött politikus azzal magyarázta: „Nem maradhatunk a partvonalon, meg kell semmisíteni Benjámin Netanjahu miniszterelnök rendszerét.” Az időzítés apropójául pedig a szeptember közepén esedékes előre hozott választások szolgálnak, amelyekre azután kerül sor, hogy az április 9-i voksolást követően Netanjahu képtelen volt a jobboldali pártokat felsorakoztatva megalakítani az ötödik kormányát.

Az izraeli sajtó értékelése szerint Barak visszatérésével Netanjahu végre egyenrangú ellenfelet kap, noha elemzők azt nem tartják valószínűnek, hogy ezzel megdőlne a Netanjahu vezette jobbközép Likud párt uralma. A Háárec izraeli lap azt írja, egyelőre még teljesen bizonytalan, Barak milyen elképzelésekkel tér vissza, hiszen még nevet sem adott újonnan formálódó tömörülésének. Felmerül a kérdés, vajon egy újabb centrista párttal gazdagodik-e az egyébként is rendkívül töredezett, sok apró pártból álló politikai paletta, amely a Likud szavazatainak elszipkázását tűzi ki célul.

Barak terveit vázolva mindenesetre annyit egyértelművé tett, hogy a jövőben további erőkkel kíván szövetkezni céljai érdekében, s új embereket is be kíván vonni. Az izraeli rádió elemzői szerint a következő hetekben pártja várhatóan összeolvad más, baloldali és centrumban lévő erőkkel. A Netanjahut korrupciós ügyeiért ostorozó veterán egyébként 43 évvel ezelőtt találkozott először a mostani kormányfővel a hadsereg egyik elitalakulatában, ahol még együtt terveztek – nehezen kivitelezhető – csapásokat Irán nukleáris létesítményei ellen.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑