2019. 11. 07.

Netanyahu volt tanácsadója a korrupciós ügyéről hozott nyilvánosságra részleteket

Az izraeli igazságügyi miniszter, Amír Ohana megszegte a hatóságok által elrendelt hírzárlatot Benjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós ügyében – jelentette a helyi média szerdán.

Amír Ohana a kormányfő volt média-tanácsadója, Nir Hefec kihallgatásáról hozott nyilvánosságra részleteket a tiltás ellenére a törvényhozás plénuma előtt. Hefec vádalkut kötött Benjámin Netanjahu ellen az ügyészséggel, és a korrupciós ügyek egyik fontos tanúja.

A 13-as kereskedelmi televízió híradója szerint a miniszterelnök ügyvédei az októberi ügyészségi meghallgatáson többek közt Nir Hefec tanúvallomását próbálták támadni, azt állítva, hogy a rendőrség tisztességtelen eszközök alkalmazásával, tiltott nyomásgyakorlással vette rá Hefecet a vádalkura.

Parlamenti képviselőként élvezett mentességét használta ki Ohana

Az ügy részleteiről azonban hírzárlatot rendeltek el, amelyet maga az igazságügy-miniszter, – Benjámin Netanjahu bizalmasa – szegett meg szerdán, kihasználva parlamenti képviselőként élvezett mentességét.

„Bevezettek egy fiatal nőt, akinek semmi köze sincs a miniszterelnök elleni nyomozáshoz, és egy sor tolakodó kérdést tettek fel a tanúhoz fűződő kapcsolata természetéről” – mondta Amír Ohana. Ezt követően a miniszter szerint a nyomozók úgy intézték, hogy Nir Hefec és a nő találkozzon az épületben, majd azt mondták a volt média-tanácsadónak, hogy „bombát dobnak a családjára”.

Az igazságügy-miniszter azt állította, hogy ez késztette arra Hefecet, hogy vádalkut kötve vallomást tegyen a rendőrségen a kormányfő ellen.

A 13-as televízió bűnügyi szakértője, Aviad Glickman katonai rádióban elhangzott értesülése szerint viszont Hefec csak a nővel történt, megrendezett találkozó után két héttel írta alá a vádalkut, és vallomása viszonylagos csalódást okozott a bűnüldöző szerveknek.

A vád szerint a kormányfő egy üzletember cégeinek kedvezett a döntéseivel

Az úgynevezett négyezres ügy lényege, hogy Benjámin Netanjahu a vádak szerint miniszterelnökként olyan döntéseket hozott, amelyek kedvezőek voltak Saul Elovics üzletember cégeinek, például a Bezeq telekommunikációs szolgáltatónak és a Walla híroldalnak, cserébe pedig Elovics kedvező színben tüntette fel a Netanjahu családot a tulajdonában álló, népszerű Walla honlapon.

A Maárív című újság honlapja úgy értesült, hogy Nir Hefec esetlegesen tisztességtelen eszközökkel nyert vallomása, illetve annak visszavonása sem ásná alá a négyezres korrupciós aktában foglalt vádakat. A rendőrség közlényben vette védelmébe, és törvényesnek nevezte a Hefec kihallgatásakor használt eszközöket.

Az igazságügy-miniszter törvényszegése viszont komoly viharokat keltett az izraeli közéletben, és az ellenzék hevesen támadta a minisztert. „Amir Ohana úgy döntött, hogy Benjámin Netanjahu, és nem Izrael Állam igazságügyi minisztere” – jelentette ki az ellenzéki centrista Kék-fehér párt hivatalos közleményében.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑