Nevelőotthonba viszik a muszlim ujgurok gyerekeit

Bentlakásos létesítményekbe küldik az átnevelő táborokba zárt vagy önkéntes száműzetésben élő ujgurok és más muszlimok gyerekeit a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban.

Az AP amerikai hírügynökség a nyár elején írt arról, hogy feltételezhetően több mint egymillió ujgurt tartanak fogva vádemelés nélkül átnevelő központokban Hszincsiangban, hogy átalakítsák politikai gondolkodásukat, és elérjék náluk, hogy hitüket a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre cseréljék. Az AP szerint a KKP olvasatában a vallási radikalizmus betegség, amely átneveléssel gyógyítható. Előjelei – amelyek már indokolják az átnevelést – egyebek közt a Korán olvasása, a gyakori imádkozás, a hosszú szakáll növesztése.

A hírügynökség közlése szerint a kínai hatóságok az ujgur gyermekeket sem kímélik a neveléstől, az utóbbi években több ezer úgynevezett két tannyelvű iskolát és óvodát építettek, melyeket az AP „de facto árvaházaknak” minősített. Ezeknek a létesítményeknek a nagy része bentlakásos iskola, ahol a nem han kínai gyerekeket a mandarin kínai nyelv használatára kötelezik és az ország és a párt iránti szeretetre nevelik.

Az AP-nek nyilatkozó muszlim interjúalanyok azt mondták, hogy nincs beleszólásuk gyermekeik iskoláztatásába, a gyerekeknek kötelezően oda kell járniuk, különösen akkor, ha valamelyik szülő átnevelő táborba került.

A hivatalos kínai álláspont szerint az említett iskolák célja segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeken, jüanmilliókat (1 jüan 40 forint) áldoznak arra, hogy kiemeljék a hszincsiangiakat a szegénységből és hogy letérítsék őket a terrorizmushoz vezető útról. Az ujgurok azonban attól tartanak, hogy a gyermekek ilyen jellegű „nevelése” nemcsak a fiatalság, de az egész etnikum identitásának megszűnéséhez vezet.

24.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑