Cadmus fordítás Cadmus

Nigerben az elmúlt hetekben több ezren menekültek el otthonukból a Boko Haram támadásai miatt

2019. 04. 10.

Nigerben több mint 18 ezer ember kényszerült otthona elhagyására annak nyomán, hogy a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei fokozták támadásaikat az elmúlt hetekben – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

A jelentések szerint márciusban mintegy 88 civilt öltek meg az ország délkeleti térségében, ezzel szemben tavaly egész évben összesen 107 embert.

„Aggódva figyeljük, hogy az ország lakosságának szenvedései 2019-ben hónapról-hónapra fokozódnak” – mondta el újságírók előtt Genfben az UNHCR szóvivője, Babar Baloch. A szóvivő hozzátette azt is, hogy a szervezet rendkívül aggódik a legutóbbi nigeri fejlemények miatt.

A Boko Haram terrorszervezet fegyveresei támadásokat intéznek a biztonsági erők és a helyi civil lakosság ellen is, akik közt sok nigériai menekült is akad. Habár az embereknek sürgősen szükségük lenne ivóvízre, élelemre és lakhelyre, az ENSZ nigeri műveleteit akadályozza a forráshiány – hangsúlyozta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

A Boko Haram fegyveresei egy iszlám kalifátus létrehozásáért küzdenek Nigéria északkeleti részén, de rendszeresen hajtanak végre támadásokat a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is.
A terrorszervezet 2009 óta tartja félelemben a térséget. Becslések szerint legkevesebb 20 ezer ember halt meg a Boko Haram támadásaiban, és mintegy kétmillióan menekültek el az erőszakos cselekmények elől.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑