Cadmus fordítás Cadmus

Nigériában lecserélték a hadsereg legfelsőbb vezetését

2021. 01. 27.

Muhammadu Buhari nigériai elnök új vezetőket nevezett a legmagasabb katonai parancsnoki posztokra – jelentette be az államfő egy szóvivője kedden.

A Reuters hírügynökség a döntéssel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az elnököt évek óta egyre keményebb bírálatok érték az iszlamista lázadók és felfegyverzett milíciák által elkövetett, fokozatosan súlyosbodó erőszakcselekmények miatt.

Buhari elnök köszönetet mondott a távozó vezetőknek “egyértelmű eredményeikért” és erőfeszítéseikért, amelyek “célja az volt, hogy tartós békét teremtsenek szeretett országunkban” – fogalmazott a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a parancsnokok egy része lemondott, míg mások nyugdíjba mentek.

Az államfő Leo Irabort nevezte ki a védelmi erők egészét ellenőrző vezérkari főnöki posztra. Ibrahim Attahiru lett a szárazföldi hadsereg, Awwal Zubairu Gambo a haditengerészet és Isiaka Oladayo Amao a légierő parancsnoka.

A hadsereg erői 2015-ben és 2016-ban hatékonyan visszaszorították a Boko Haram terrorszervezet lázadóit, ám az

Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat nyugat-afrikai szervezete, amely korábban a Boko Haram része volt, időközben megerősödött, és ezt követően a nigériai katonaság korábbi sikerei elenyésztek.

Afrika legnépesebb államának és legnagyobb kőolaj-kitermelőjének északkeleti térségét nagy részben már nem a kormányzat ellenőrzi: a helyi katonaság védekezésre kényszerül, az őrjáratok során pedig rendszeresen megtizedelik őket a felkelők.

Buhari 2015-ös megválasztása óta a fegyveres bandák megerősödtek Nigéria északnyugati térségében is. Emberrablók ellenőriznek számos nigériai országutat, illetve gyakran elmérgesednek a konfliktusok a helyi földművesek és pásztorok között is. A Guineai-öbölben pedig, ahol a nigériai tengeri kőolajkészlet túlnyomó része található, növekszik a kalóztámadások száma.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑