Cadmus fordítás Cadmus

Nigériában meggyilkoltak egy ellenzéki szenátorjelöltet három nappal az általános választások előtt

2023. 02. 23.

Nigériában ismeretlen tettesek meggyilkoltak egy ellenzéki szenátorjelöltet három nappal az elnök- és parlamenti választások előtt – közölte csütörtökön a jelölő párt, a Munkáspárt egyik tisztségviselője.

Oyibo Chukwut szerdán este gyilkolták meg sofőrével és egyik fiával együtt, amikor hazafelé tartott egy kampányeseményről Enugu államból – erősítette meg a rendőrség.

A választási kampány kezdete óta számos erőszakcselekmény történt Afrika legnépesebb országában – mint ahogy a korábbi választások előtt is -, több tucatnyi embert meggyilkoltak. A pártok éppen a szenátorjelölt meggyilkolása előtt néhány órával írtak alá egy megállapodást, amelyben vállalják, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a választások békés lefolytatása érdekében.

Az elnökválasztáson Muhammadu Buhari államfő már nem indulhat újra törvény szerint. Utódjának három fő jelölt van: Bola Tinubu volt lagosi kormányzó, a kormányon lévő APC párt jelöltje, Atiku Abubakar volt alelnök, a fő ellenzéki PDP jelöltje és Peter Obi, az egész vezető politikai réteget elutasító és főleg a fiatalok körében népszerű jelölt. Obi a Munkáspárt színeiben indul.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑