Cadmus fordítás Cadmus

Nigériában tízezrek menekülnek a fegyveres támadások és összecsapások elől

2021. 04. 16.

Tízezrek menekülnek fegyveres csoportok támadásai, valamint az iszlamisták és biztonsági erők közötti összecsapások elől az északkelet-nigériai Borno államban – közölték pénteken ENSZ-ügynökségek.

Az iszlamisták legutóbbi, szerdán végrehajtott támadása miatt a nigeri határ közelében lévő Damasak település lakosságának mintegy 80 százaléka volt kénytelen elmenekülni – számolt be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint jelenleg akár 65 ezer ember is úton lehet.

“A támadók fosztogattak és porig égettek otthonokat, egy rendőrőrsöt, egy klinikát, valamint humanitárius szervezetek raktárait és az UNHCR létesítményét” – mondta újságíróknak Genfben Babar Baloch, az UNHCR szóvivője. Elmondása szerint ez már a harmadik ilyen jellegű támadás volt egy héten belül.

Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője szerint “nagyon aggasztó” beszámolók érkeznek a iszlamista csoportok és a fegyveres erők közötti összecsapásokról. Iszlamista  fegyveres csoportok humanitárius szervezetek létesítményeit támadják, és időnként házról házra járnak, segélyszervezetek munkatársai után kutatva – tette hozzá.

Laerke szerint a humanitárius tevékenységek nagy részét felfüggesztették a térségben vasárnap óta az ingatag helyzet miatt. “A térségbeli helyzet rendkívül súlyos” – mondta.

“Ha ez folytatódik, lehetetlen lesz – akár hosszabb időszakig is – számunkra eljuttatni a segélyt azoknak, akik rendkívüli segítségnyújtásra szorulnak” – figyelmeztetett.

Az ENSZ szerint a Csád-tó környékét sújtó erőszakcselekmények miatt elmúlt években 3,3 millió ember vált földönfutóvá a térségben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑