Cadmus fordítás Cadmus

Nigériában több tucat szélsőségessel végeztek a kormányerők

2023. 05. 05.

Legalább 40 szélsőségessel végeztek a nigériai kormányerők az utóbbi két hétben az ország északkeleti térségében végrehajtott műveletekben – jelentette be csütörtökön a nigériai hadsereg szóvivője.

Musa Danmadami arról tájékoztatott, hogy a katonák kiszabadítottak 131 embert is, akiket a terroristák elhurcoltak.

A Boko Haram terroristaszervezet 510 tagja, illetve családtagjaik, köztük 54 férfi, 164 nő és csaknem 300 gyerek megadta magát a kormányerőknek – tette hozzá.

Nigéria több térségében gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások. Mindemellett újra erőre kapott az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány, ISWAP) Nigéria északkeleti részén, miután “megszerezte” a Boko Haram dzsihadista szervezet területeinek jelentős részét.

Iszlamista terrorcsoportok és más bűnbandák rendszeresen hajtanak végre emberrablásokat is, nem ritkán diákokat is elhurcolnak. Az iszlamisták ezt azért teszik, hogy a foglyul ejtett lányokat és nőket házasságra kényszerítsék embereikkel, vagy arra, hogy öngyilkos merényletet kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. A bűnszervezetek váltságdíjért rabolnak el gyerekeket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑