Cadmus fordítás Cadmus

Nigériai elnök: túszejtőik élő pajzsnak használják egy vonat elhurcolt utasait

2022. 05. 04.

Egy vonat több mint száz utasát hurcolták el március végén Nigéria forrongó, északi részén, és túszejtőik most élő pajzsnak használják foglyaikat – közölte Muhammadu Buhari nigériai elnök.

A szerelvényt a nigériai főváros, Abuja térségében egy robbantással állították meg egy helyi fegyveres banda tagjai, majd lerohanták a vonatot nyolc utast megölve.

Az emberrablók “élő pajzsként használják a civileket, ami megnehezíti a közvetlen konfrontációt” – mondta Buhari helyi idő szerint hétfőn Abujában. “Nem törődnek túszaik életével, ha esetleg támadás alá kerülnének” – tette hozzá.

A szeretteik szabadon engedését követelő családokhoz intézve szavait elmondta, ez a helyzet nagyon kényes, bölcsességet és türelmet igényel. “Nem nevezhető sikeresnek az olyan mentőakció, amely foglyok halálát eredményezi” – közölte az államfő, hozzátéve, hogy a túszok mindegyikének biztonságos szabadon engedését akarja elérni.

A hatóságok szerint Nigéria forrongó északi régiójában emberek százait tartják jelenleg is fogva váltságdíj reményében.

Nigéria északnyugati és középső részén gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások. Mindemellett újra erőre kapott az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány, ISWAP) Nigéria északkeleti részén, miután “megszerezte” a Boko Haram dzsihadista szervezet területeinek jelentős részét.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑