Cadmus fordítás Cadmus

Nincs bizonyíték az Északnyugat-Szíriában feltételezett újabb vegyifegyver-támadásra

Nincs bizonyítéka annak, hogy a damaszkuszi vezetés újabb vegyifegyver-támadást követett el Északnyugat-Szíriában – közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet azt követően, hogy az amerikai külügyminisztérium egy állítólag május 19-én történt esetet említett.

„Nincs bizonyítékunk ilyen támadásra” – hangsúlyozta a kiterjedt aktivistahálózata útján a szíriai háború eseményeit nyomon követő OSDH. A szervezet úgy tudja, az eredeti információ az al-Kaida terrorhálózathoz közel álló Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezettől származott.

Az iszlamista fegyveresek ellenőrzése alatt álló területeken működő, az Al-Kaidához köthető fehérsisakosok néven is ismert mszervezet szóvivője pedig azt mondta: még nem tudták hivatalosan megerősíteni, hogy mérgesgáz-támadás történt volna. Az illetékes szerint a kérdéses térségben nem voltak mentőcsoportjaik bevetésen.

Az iszlamista HTS a szócsöveként szolgáló sajtóján keresztül vasárnap azt állította, hogy a kormányerők Latakia tartományban klórgázzal töltött három rakétát lőttek ki, de nem voltak sebesültek, egyéb részletet pedig az iszlamisták nem említettek.

A damaszkuszi vezetés cáfolta az értesülést, amelyet kitalációnak nevezett.

Az amerikai külügyminisztérium keddi közleményében egy Szíria északnyugati vidékén május 19-én reggel elkövetett támadást említ, amelynek során a damaszkuszi kormányerők állítólag klórgázt vetettek be.

Hirado.hu nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑