Cadmus fordítás Cadmus

Nincs Magyarországon a Kazahsztánból elmenekült volt elnök

A magyar külügyminisztérium nem tud arról, hogy Magyarországon lenne Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök, aki az év eleji forradalom után menekült el országából – írta meg a Magyar Hang.

Az Almatiban kitört zavargások első estéjén több magángép is elhagyta a belső-ázsiai országot, ezek egyikével menekülhetett el Nazarbajev. A gépek közül az egyik Budapesten landolt, ennek nyomán felmerült a gyanú, hogy a korábbi államfő akár Magyarországra érkezhetett.

A Jelzett személy(ek) magyarországi tartózkodását megerősítő információ nincs a KKM birtokában – ezt közölte a külügyminisztérium sajtóosztálya a Magyar Hang megkeresésére válaszolva. Hozzátették: arról sincs tudomásuk, hogy Nazarbajev és családja menedékjogot kért volna a magyar államtól.

A minisztérium azt is elárulta, hogy az országból evakuált tucatnyi magyarral együtt három kazah állampolgár is érkezett hozzánk, a kimenekített magyarok családtagjaként. Azt viszont, hogy a Budapesten landoló gépről – amely utána továbbment – kik szállhattak le Ferihegyen, egyelőre nem tudni.

Nurszultan Nazarbajev korábban Kazahsztán teljhatalommal rendelkező elnöke, „a Nemzet Vezetője” volt. Most a forradalmat a jelenleg regnáló elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev arra használja fel, hogy felszámolja a kultuszát.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, és segítséget ajánlott neki – közölte Szijjártó Péter Facebookon. Egy másik bejegyzésében nyíltan állást foglalt a külügyminiszter, erről itt írtunk részletesen.

Arról is hírt adtunk, hogy Nazarbajev és lánya az utóbb időben több száz millió dollárnak megfelelő vagyont menekíthetett ki az országból, felkészülve egy ehhez hasonló eseményre. Lánya, Alija Nazarbajeva összesen háromszázmillió fontnyi vagyont menekített az Egyesült Királyságba, ő Londonban kastélyt is vásárolt magának. Eközben maga Nazarbajev a francia Riviérán vásárolt több kastélyt.

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑