2018. 12. 08.

Nő a kivégzések száma Dél-Szudánban, gyerekek is bitófára kerülnek

Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet azzal vádolta meg Dél-Szudánt pénteken, hogy növekvő számban alkalmaznak halálbüntetést az országban.

2018-ban hét személyt végeztek ki, egy közülük még kiskorú volt, amikor gyilkosságért elítélték. Ezenkívül további 342 ember vár halálos ítéletének végrehajtására – írja nyilatkozatában a londoni székhelyű szervezet.

Dél-Szudán 2011-es függetlenné válása óta a legtöbb embert az idei évben végezték ki.

„A világ legfiatalabb nemzete egy idejétmúlt, embertelen gyakorlatot folytat, és embereket – köztük gyerekeket – végez ki egy olyan időszakban, amikor a világ többi részén kezdenek felhagyni ezzel a szörnyű büntetéssel” – hangsúlyozza a nyilatkozatban Joan Nyanyuki, a szervezet regionális igazgatója.
A szervezet azt követeli, hogy Dél-Szudán elnöke ne írjon alá több kivégzési parancsot, és vessen véget az élethez való jog nyilvánvaló megsértésének.

A dél-szudáni elnök szóvivője, Ateny Wek Ateny elutasította az Amnesty International bírálatát, azt állítva, hogy 2011 óta senkit sem végeztek ki Dél-Szudánban, sőt, 2013-ban moratóriumot vezettek be a gyakorlatra. A szóvivő ugyanakkor azt mondta, hogy a halálbüntetés továbbra is szerepel az ország törvénykönyvében. Hozzátette: „Ha valaki megöl egy embert, azt kivégzik”.

Az Amnesty tavalyi évről szóló jelentése szerint 2017-ben 53 országban hoztak halálos ítéleteket, és ezek közül 23-ban legkevesebb 993 embert végeztek ki. A legtöbb kivégzést Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és Pakisztánban hajtották végre.

Dél-Szudánban a függetlenség 2011-es kikiáltása után két évvel tört ki a polgárháború, Salva Kiir államfő és Riek Machar lázadóvezér politikai vitája miatt. Az összecsapásokban több tízezren meghaltak, több millióan pedig menekülésre kényszerültek a lakhelyükről.

Kiir és Machar 2018 szeptemberében írták alá a háborút lezáró békemegállapodást. Ez már a második egyezmény volt, mert a 2015-ben kötött elsőt a felek nem tartották be.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑