Cadmus fordítás Cadmus

Nógrádi: Kazahasztán egy ütközőzóna, ahol a világ nagyhatalmai jelen vannak

2022. 01. 11.

Kazahsztánban az ország 1991-es függetlensége óta a legnagyobb tüntetések zajlanak a napokban. A zavargások kiváltó oka az volt, hogy a kormány megszüntette a lakosság nagy többsége által használt üzemanyag, az autógáz árszabályozását. Az üzemanyag ára pedig csaknem a kétszeresére ugrott. A tüntetések egyre erőszakosabbá váltak: rendfenntartók és tüntetők haláláról is érkeztek jelentések. A kazah elnök szükségállapotot hirdetett, és a Moszkva vezette katonai szövetség segítségét kérte – számoltak be az M1 Ma reggel című műsorában.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Kazahsztánban a tüntetések többek között az országban kialakult utódlási harc miatt is kirobbantak, ugyanis Nurszultan Abisuli Nazarbajev, az ország volt elnöke nem tudta elérni célját, hogy a lánya legyen az utóda, ebbe a klánok nem mentek bele. Így egy teljesen ismeretlen ember lesz az államfő, Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev, akinek társadalmi bázisa nincs.

Tokajev néhány napja érzi azt, hogy ő valaki tud lenni, ugyanis Moszkva mellé állt, és Nazarbajev ellen akkora a népharag, hogy vélhetően elmenekült az országból, kilétéről nincs pontos információ – a szakértő szerint vagy Moszkvában vagy valamelyik szupergazdag arab országban, vagy otthon van most –, de tény az, hogy

Tokajev átvette a hatalmat, és Nazarbajev rokonait, mint hazaárulókat letartóztatta, és amit a lakosság követel, hogy hozzák vissza az ottani szinten demokratikus 1993-as alkotmányt – ezt teljesítette.
Nógradi György azt is elmondta, hogy Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, szupergazdag, rendkívül komoly a kínai befektetés, ráadásul az amerikai befektetés is számottevő, ugyanis az összesen 37 milliárd dollár. Ők a kőolaj és földgáziparban érdekeltek.

Kazahsztán a nagyhatalmak ütközőországa?

Nógrádi György szerint Kína számára a stabilitás a cél, mert Kína a stratégiai fontosságú bányákat, többek közt a legfontosabb színesfém-bányákat felvásárolta. Kína számára Kazahsztán mindig egy ütközőállam lesz.

Az Egyesült Államok számára a cél, hogy az ott lévő tőke biztonságban legyen, de mellette cél az is, hogy az oroszok ne nyerjenek pozíciót a térségben – tette hozzá a szakértő.

Európa ez ügyben nem foglal állást, hiszen a térségben nincsenek számottevő pozíciói – mondta Nógrádi György.

Az eredeti, teljes írást ide kattinva lehet elolvasni.

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑