Cadmus fordítás Cadmus

Szívroham kerülgeti a vahabitákat – Kosárlabdázó szaúdi nők egy videóklipben

Óriási botrány, mások szerint az év szencáziója jelent meg az óév utolsó napjaiban Szaúd-Arábiában. Egy videóklip került napvilágra ahol muszlim nők csupa olyan dolgot csinálnak ami tilos a vahabita királyságban.

Muszlim szaúdi nők rollereznek, görkorcsolyáznak és még és kosárlabdáznak is. Nikábba öltözve nyilvánosan táncolnak és énekelnek. a szaúdi vahabita sejkek szörnyülködve véleményezték a Hwages című videóklipet, és nem sokuk kiátkozta annak rendezőjét.

Több mint kétmillióan látták eddig, pedig csak tiz napja van fent a You Tube-n az a videóklip amit Majed Al-Issa (Issa arabul Jézust jelent) szaúdi botrányfigura rendezett. A szaúdi rapper klipjében a női szereplők semmi olyasmit nem művelnek, ami erkölcstelennek minősülne másutt, de a vahabita Szaúd-Arábiában, ahol a nők még autót sem vezethetnek, óriási vita kerekedett belőle.

A vahabita királyság iszlamista vezetői most különösen a szemére vetik, hogy a “dekadens nyugati életformát reklámozza”.

Természetesen a szaúdiak többsége nem így gondolja különösképpen a nők és a fiatalok lelkesednek a videóért, hiszen nem nagyon értik: miért számít Szaúd-Arábiában bűncselekménynek valami, ami más arab országban teljesen elfogadott.

A szélsőséges már-már az Iszlámtól  már szinte teljesen eltérő vahabita irányzat Szaúd-Arábiában született meg, azóta az ország államvallása. A szaúdi család és a királyság iszlamista sejkjei előszeretettel támogatják a vahabizmus exportálását más országokba.

A Közel-Keleten az Iszlám Állam, a Nuszra Front és a Szíriában harcoló iszlamista szervezetek mutatnak hasonló ideológiai meggyőzödést mint a szaúdiak. A vahabita királyság dollár milliárdokkal támogatja őket.

Orientalista.hu – Sinoda

Sharing is caring!

, , , , , ,




Back to Top ↑