Normalizálódhat a kapcsolat Izrael és Szudán között

 

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök és a Szudáni Katonai Tanács vezetője, Abdel Fattah al-Burhan hétfő este találkozott Ugandában.

A két ország jelenleg nem ápol hivatalos kapcsolatokat egymással.

A szudáni katonák anno Izrael ellen harcoltak az 1948-as és az 1967-es háborúkban. Az ország a Hamász szervezet székhelyének is otthont adott, az iráni Forradalmi Gárda pedig logisztikai csomópontként használta a fegyverek becsempészéséhez Gázába.

A két vezető között tervezett találkozót több napig hírzárlat alatt tartotta az izraeli katonai cenzor, amit csak a találkozó befejezése és a szudáni sajtóközlemények megjelenése után oldott fel.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal nyilatkozata szerint, „Megállapodás született az együttműködés megkezdéséről, amely az országok közötti kapcsolatok normalizálásához vezet. Netanjahu miniszterelnök úgy véli, hogy Szudán pozitív irányba halad, és a miniszterelnök ismertette nézőpontját az amerikai külügyminiszterrel. A Szudáni Katonai Tanács vezetőjének érdeke, hogy segítse országa modernizációs folyamatát az elszigeteltségből való kivezetéssel és a térképre való felhelyezéssel.”

Al-Burhan kifejezetten azért utazott Ugandába, hogy beszéljen az izraeli miniszterelnökkel, aki egynapos diplomáciai látogatásra érkezett az országba. A két vezető közötti találkozó két órán át tartott.

Egy izraeli forrás szerint a fejlemény várhatóan hatással lesz az Izraelből Latin-Amerikába tartó járatok útvonalára, lehetővé téve az útvonal lerövidítését az afrikai ország légterének használatával. Az egyik szudáni kérés az volt, hogy Washington nyissa meg a kapuit, és az Egyesült Államok törölje Szudánt a terroristák listájáról. Mike Pomepo külügyminiszter felhívta al-Burhant és meghívta Washingtonba.

Újkelet nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑