Cadmus fordítás Cadmus

Norvég fegyverek sem mennek Szaúd-Arábiába

Norvégia pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti a Szaúd-Arábiába irányuló új fegyverkiviteli engedélyeket. A döntés hátterében a Szaúd-Arábiával kapcsolatos közelmúltbeli fejlemények, illetve a jemeni helyzet állnak.

A norvég külügyminisztérium szóvivője nem említette, hogy a döntés összefügg-e az isztambuli szaúdi konzulátuson október 2-án meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével. A minisztérium közleménye szerint jelen helyzetben Norvégia nem ad új engedélyeket a Szaúd-Arábiába irányuló védelmi és katonai eszközök exportálására. Mindenesetre ezzel összefügghet, hogy múlt héten a norvég külügyminiszter bekérette a szaúdi nagykövetet, hivatalosan Hasogdzsi ügyében.

Németország a múlt hónapban jelentette ki, hogy leállítja a német fegyverek exportját, ameddig Szaúd-Arábia nem ad magyarázatot Hasogdzsi meggyilkolására.

A Szaúd-Arábia által támogatott, Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők és az Irán pártfogását élvező húszi lázadók között 2014 augusztusa óta tart a polgárháború Jemenben. Az ENSZ jelentések szerint a szaúdi légierő  bombázásaival több alkalommal is háborús bűncselekményt követett el a jemeni civil lakossággal szemben.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑