Cadmus fordítás Cadmus

Norvégia is követi a magyar példát, kerítést épít

2016. 08. 25.

Norvégia 200 méter hosszú, 3,5 méter magas drótkerítést emel Oroszországgal közös, sarkvidéki határán, miután tavaly 5500, többségében szíriai menekült érkezett e határszakaszon keresztül az észak-európai országba. Közben Milos Zeman cseh elnök arról beszélt, hogy kételkedik a muszlim bevándorlók teljes európai integrációjában.

A norvég kormány közlése szerint a kerítés és egy új kapu megépítése a biztonság fokozását szolgálja az állampolgárok szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet legészakabbi pontját jelentő, Sotrskog határállomás környékén. A tervek szerint a kerítést még a tél beállta előtt megépítik, a kormány közlése szerint azért, hogy nehezebb legyen az erdőn keresztül Norvégiába jutni.

A norvég bevándorlásügyi igazgatóság adatai szerint mindenesetre idén még egyetlen menedékkérő sem érkezett Norvégiába a sarkvidéki határon keresztül. “Nem látom be, miért lenne szükség a kerítésre. Manapság túlságosan is sok kerítést állítanak fel Európában” – mondta Rune Rafaelsen, a határszakaszért felelős Soer-Varanger térség polgármestere.

Ellenzéki politikusok és a menekültek jogaiért síkra szálló csoportok szerint Norvégia lépése elrettenti az üldöztetés elől menekülőket, és a hidegháború szellemét idézi meg egy olyan térségben, ahol a Szovjetunió bukását követően alapvetően jó viszony alakult ki a felek között. Oroszország a NATO-tag Norvégiával közös, 196 kilométer hosszú határán mindeddig nem bontotta le a hidegháború idején emelt kerítést. Moszkva eddig nem jelezte, hogy nehezményezné Oslo kerítésépítési terveit.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑