Nőtt a húszi támadásban meghalt kormánykatonák száma

A legújabb értesülések szerint legalább 83 kormánypárti katona halt meg szombaton, amikor a húszi síita lázadók katonai kiképzőtáborra támadtak a jemeni fővárostól, Szanaától keletre fekvő Márib tartományban.

Orvosok és katonai vezetők szerint a támadás célpontja a támaszpont mecsetje volt.

Az áldozatokat a tartományi székhely, Márib város kórházába szállították. A támadásban további 148 katona megsebesült.

Szombaton még 60 halottról számoltak be, azóta többen belehaltak a sebesüléseikbe.

A szombati támadást a kormánypárti erőknek a lázadók ellen Nihm körzetben végrehajtott korábbi offenzívája előzte meg, amelyet a Szaúd-Arábia támogatta szövetség hajtott végre.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

Az ENSZ szerint a konfliktus az Arab-félsziget amúgy is legszegényebb országát a világ legsúlyosabb humanitárius válságába taszította.

A világszervezet jemeni jelentései a húszikat, valamint Szaúd-Arábiát és szövetségeseit egyaránt háborús bűnnek minősülő erőszakos cselekményekkel vádolják.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑