Cadmus fordítás Cadmus

Növekszik a terrorizmus fenyegetése Afrikában

A Szükséget Szenvedő Egyház pápai alapítvány figyelmeztet a számos afrikai régiót sújtó erőszakra, amely emberrablások, templomok elleni támadások és azok meggyalázása formájában nyilvánul meg.

A Szükséget Szenvedő Egyház portugál titkársága jegyzékben hívja fel a figyelmet az aggasztó helyzetre, amely a Száhel-övezet egyes országaiban és Mozambik északi részén, Cabo Delgado-ban uralkodik. A régióban fegyveres csoportok erőszakos támadásának erősödése tapasztalható, amelyek nyíltan vállalják, hogy az ún. Iszlám Államhoz (Daesh) tartoznak. A pápai alapítvány figyelmeztet, hogy Afrikában „egyre növekszik a terrorveszély”.

Sürgős támogatás az erőszak sújtotta lakosságnak

A Szükséget Szenvedő Egyház jótékonysági szervezet továbbá emlékeztet arra, hogy 2020-ban Cabo Delgado-ban „jelentősen megnőtt az erőszak”: a 2017 októberében kezdődő támadások során „embereket fejeztek le, falvak és városok kerültek a dzsihadisták kezébe, valamint sok embert elraboltak”. „Több mint kétezer halottról” és „több mint 600 ezer országon belüli kitelepítettről” van szó.

Ebben a helyzetben novemberben az Alapítvány úgy döntött, hogy támogatja azokat a mozambiki egyházmegyéket, amelyek befogadják a lakóhelyüket elhagyni kényszerülteket. „Megpróbáljuk enyhíteni az érintett lakosság szenvedéseit és traumáit 100.000 eurós sürgősségi támogatással” – nyilatkozta Regina Lynch, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi projekt osztályának vezetője.

A teljes írást itt olvashatják el.

Vatican News

 

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑