2019. 07. 14.

Növekvő feszültség Nagy-Britannia és Irán között

A brit haditengerészet egy újabb rombolót vezényelt a feszültséggel teli Arab-öbölbe, miután szerdán iráni hajók próbálták egy brit tanker útját állni a térségben.

A kormány egyrészről azt állítja, hogy nem akarja fokozni a feszültséget Iránnal, de közben az Egyesült Államokkal arról tárgyal, hogy tovább növeli a katonai jelenlétét az egyébként is robbanásveszélyes térségben, ahol nemrég teherhajókat ért torpedótámadás.

Eközben Gibraltárban a gibraltári hatóságok zár alá vettek egy iráni tankert. A brit külterület vezetője szerint ugyanis illegális olajszállítmány van a hajón.

„Laboratóriumi tesztek alapján bebizonyosodott, hogy 2,1 millió hordónyi nyersolaj van a fedélzeten. Nem fogjuk megengedni, hogy gibraltári területen használjanak, vagy akár tudatosan, akár tudattalanul részt vegyenek az európai és nemzetközi szankciók megszegésében, vagy más törvénytelenséget kövessenek el” – mondta a gibraltári főminiszter.

Válaszként Teherán brit hajókon akar bosszút állni. Az iráni külügyminiszter tagadja, hogy megszegték volna a szankciókat.

„Az Európai Unió szankcióinak célja, hogy Európát akadályozzák az iráni olajvásárlásban. De nem az a célja, hogy más országok olajat adjanak el Szíriának, szóval ez egy nagyon gyerekes magyarázat a britektől. El kéne ismerniük, hogy Amerikai szolgái, és cserébe Amerika megsértette a nagykövetüket és a miniszterelnöküket” – mondta Mohamed Dzsavád Zaríf.

Az Egyesült Államok szeretné elérni, hogy szövetségesei további szankciókkal sújtsák Iránt. Az Európai Unió azonban ebben az ügyben nem foglalt állást az ügyben.

Euronews

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑