2019. 09. 01.

Növelte dúsított uránkészleteit Irán

Tovább növelte a dúsított uránkészleteit és az atomalkuban meghatározott szintnél nagyobb finomságú uránt állít elő Irán – áll az atomenergia ügynökség legfrissebb jelentésében. A növekedés nem jelentős mértékű: a dúsított uránkészlet a töredéke az atomalku előttinek, a 4,5%-os finomság pedig távol van az atomfegyverek előállításához szükséges 90%-tól.

A mostani készletnövekedéssel Irán jelezni kívánja, hogy ígéretéhez híven fokozatosan fogja átlépni az Egyesült Államok által felmondott atomalkuban előírt korlátozásokat.

A nukleáris megállapodást csak az Egyesült Államok mondta fel, a többi aláíró ország – például Németország és Franciaország – továbbra is érvényesnek tekinti. Az Egyesült Államok a közelmúltban megszüntette azokat a mentesítéseket, amelyek lehetővé tették külföldi cégeknek, hogy a gazdasági szankciók ellenére egyszerre kereskedjenek Iránnal és az Egyesült Államokkal.

Mivel ez a lehetőség megszűnt, és a nagyvállalatok nem kockáztathatják a hozzáférés elvesztését az amerikai piacokhoz és bankrendszerhez, ezért gyakorlatilag a nem-amerikai cégek is a szankciók betartására kényszerülnek annak ellenére, hogy az anyaországuk nem mondta fel az egyezményt.

Donald Trump tárgyalásokat kezdeményezett Iránnal, amely a gazdasági szankciók felfüggesztését szabta előfeltételként.

Euronews

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑