Cadmus fordítás Cadmus

Nukleáris megállapodás: Haladás tapasztalható a bécsi tárgyalásokon

2021. 04. 18.

Körvonalazódik egy új közös álláspont, és nincs nézeteltérés azzal kapcsolatban, hogy mi a tárgyalás végcélja – jelentette ki szombaton Abbász Aragcsi, Irán főtárgyalója az iszlám köztársaság atomprogramjáról folytatott bécsi tárgyalásokon.

“Ennek ellenére nehéz út áll előttünk és sok még jelentős nézetkülönbség” – tette hozzá az iráni diplomata az iráni állami médiának nyilatkozva.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a többi résztvevő is haladásról számolt be. Az egyik részről francia-brit-német-kínai-orosz, a másikról iráni tárgyalások célja annak meghatározása, hogy Teherán és az Egyesült Államok hogyan tudnak kölcsönösen visszatérni az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodáshoz, melynek értelmében a nemzetközi közösség feloldotta az Iránnal szemben kivetett szankciók jelentős részét, amiért cserébe Irán határozott időre korlátozta nukleáris tevékenységét.

Az Egyesült Államok Donald Trump előző elnök döntésével 2018-ban egyoldalúan kilépett az egyezségből, és visszaállította az Iránnal szembeni szankciókat.

“Intenzív megbeszéléseket követően sikerült haladást elérni egy egyáltalán nem könnyű feladat megoldása érdekében” – tudatta a megbeszéléséken elnöklő Enrique Mora, aki az Európai Uniót képviseli a megbeszéléseken. Irán nem volt hajlandó elfogadni amerikai küldöttség részvételét, akik így egy közeli szállodában várakoznak, ahol rendszeresen egyeztetnek a tárgyalásokat vezető uniós diplomatákkal.

Mihail Uljanov orosz nagykövet is arról számolt be, hogy haladás történt, amit a felek elégedetten nyugtáztak, és mindenki abban érdekelt, hogy minél előbb sikerüljön megoldást találni.

Vang Csün kínai nagykövet a találkozó után szintén arról beszélt, hogy a felek megegyeztek, felgyorsítják a tárgyalásokat, és olyan lényegi kérdésekről kezdenek beszélni, mint a szankciók feloldásának lehetősége.-

A tárgyalásokat bonyolítja, hogy Irán pénteken a megállapodással szembemenve 60 százalékos tisztaságú uránt állított elő, saját állítása szerint válaszul arra a szabotázsakcióra, amelyet a napokban követtek el a natanzi urándúsító ellen, és amelyért Teherán Izraelt teszi felelőssé.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑