Cadmus fordítás Cadmus

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

2019. 02. 18.

Súlyos megosztottság és nehéz gazdasági feltételek közepette eltérően emlékeztek meg Líbiában a Moammer Kadhafi hatalmának megdöntéséhez és meggyilkolásához vezető tüntetések elindulásának nyolcadik évfordulójáról.

„Arról álmodtunk, hogy megdől egy zsarnoki rezsim, de az opportunisták miatt egymást érik a katasztrófák azóta is” – idézte fel emlékeit Ahmed Ali Mohamed, aki angol nyelvet tanít Bengáziban. „Kadhafi megbuktatása óta katasztrofális az ország helyzete” – tette hozzá.

Bengáziban robbant ki a felkelés

Nyolc évvel ezelőtt, 2011. február 17-én robbant ki a felkelés, amely végül a líbiai diktátor hatalmának megdöntéséhez és meggyilkolásához vezetett. Az ország különböző részein merőben másként emlékeznek meg az évfordulóról a káoszba süllyedt országban.

A kőolajban gazdag Líbiában azóta sem jött el a szebb jövő. Az országnak két, egymással rivalizáló kormánya van, az egyik a keleti, a másik a nyugati országrészen, és különféle fegyveres milíciák harcolnak egymással, hogy minél nagyobb területeket vonjanak ellenőrzésük alá.

Az ország nyugati részén ezrek ünnepeltek

Tripoliban, Zavíjában, Miszrátában és az ország nyugati részén általában ezrek ünnepeltek az utcákon, ahol zenekarok hazafias dalokat játszottak, és az utcákat is fellobogózták. Bengáziban, ahol a felkelés elkezdődött, alig ünnepel valaki.

„Mit ünnepeljünk azon, hogy naponta több tucatnyian halnak meg az összecsapásokban, a gazdaság romokban, az emberek pedig szenvednek? Mit ünnepeljünk a kudarcon?” – magyarázta Szaddám Abduszálem helyi lakos Bengáziban.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑