Nyolc katonát megölt egy útmenti robbanószerkezet Pakisztánban

Legalább nyolc katonát megölt egy, az út mentén elhelyezett robbanószerkezet a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán Harnai nevű körzetében – közölte kedden a tartományi kormányzat egyik tisztségviselője.

A merénylet elkövetését a Beludzsisztáni Felszabadítási Szervezet nevű lázadó csoport vállalta magára, amely egyebek között a helyi nemzetiségi csoportok, a beludzsok jogainak növeléséért folytat fegyveres harcot a térségben, leginkább a központi kormányzat és a hadsereg ellen.

Az elmúlt napokban ez már a második olyan támadásnak számít, amelyet a fegyveres erők tagjai ellen követtek el, azután, hogy múlt szombaton egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megpakolt motorkerékpárjával egy katonai teherautónak hajtott a beludzsisztáni tartomány székhelyén, Kvetta városában.

Ez utóbbi támadásban legalább nyolc katona és hét civil meghalt, valamint 32 ember, köztük sok polgári személy megsebesült. A merénylet megszervezőjeként később az Iszlám Állam afganisztáni és pakisztáni szárnya, az Iszlám Állam-Horászán jelentkezett – jelentette a SITE amerikai hírszerző csoport az IÁ egy közleményére hivatkozva.

Kvetta mintegy száz kilométerre fekszik az afgán határtól. Beludzsisztánban a regionális javakból való nagyobb részesedésért vagy függetlenségért küzdő nacionalista és szakadár szervezetek tevékenykednek, de a múltban elkövetett támadásokért gyakran a tálib és más szélsőséges mozgalmakat tették felelőssé a hatóságok.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑