Cadmus fordítás Cadmus

Nyugat-afrikai országokat is rettegésben tartanak a dzsihadisták

Dzsihadista támadások miatt 2017 óta csaknem 2000 iskolát kellett bezárni három nyugat-afrikai országban; Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben. Ez összesen több mint 400 ezer gyereket érint – közölte csütörtökön az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapja.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a három nyugat-afrikai országban közvetlen támadások történnek iskolák, tanárok és gyerekek ellen, de előfordul oktatási intézmények katonai megszállása is, mely a gyermekjogok súlyos megsértését jelenti.

Helyi NGO-k szerint különösen bizonytalan és veszélyes a helyzet Burkina Faso északi és keleti részein, Mali északi és középső területe, valamint Niger nyugati része. Továbbá Niger délnyugati részén aktív a nigériai Boko Haram nevű iszlamista terrorcsoport.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑