Cadmus fordítás Cadmus

Nyugat-európai városokban palesztinokat támogató gyűléseket tartottak

2021. 05. 23.

Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban palesztinok melletti demonstrációkat tartottak.

A London központjában, a Viktória Rakparttól a Hyde Parkig menetelő tiltakozók Izrael elleni szankciókat követeltek és sürgették, hogy a brit vezetés játsszon aktívabb szerepet az izraeli-palesztin rendezésben.

Egyesek palesztin zászlókat lobogtattak, mások “Szabadságot Palesztinának!”, “Állítsák le a Gáza elleni légitámadásokat!” és “Szankciókat Izrael ellen!” feliratú transzparensekkel vonultak.

Franciaországban is több ezren tüntettek a palesztinokkal való szolidaritás jegyében. “A tűzszünettel még nem oldották meg a kérdést. Ez a harc minden, az igazság, a méltóság és a jog értékeihez ragaszkodó embert érint” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Bertrand Heilbronn, a párizsi megmozdulást szervező Francia Szövetség a Palesztinával való Szolidaritásért (AFPS) nevű szervezet elnöke.

Párizsban a rendőrség csak a Köztársaság téren engedélyezett nagygyűlést.

“Palesztina élni fog, Palesztina győzni fog”, “Izrael gyilkos, Macron cinkos” – skandálták a palesztin zászlók alatt összegyűlt tüntetők Emmanuel Macron francia elnökre utalva.

Tüntetések voltak a palesztinok mellett Lyonban, Strasbourgban, Lille-ben, Toulouse-ban és Montpellier-ben is.

Berlinben több százan vonultak az utcára palesztin zászlókkal és “Szabadságot Palesztinának” feliratú transzparensekkel.

A Zsidó Hang a Békéért nevű baloldali szervezet transzparensein ez volt olvasható: “Ellenezzük a berlini és a gázai zsinagógák és mecsetek elleni támadásokat”. A rendőrség szerint 500 ember jelezte részvételét a nagygyűlésen.

Frankfurtban mintegy 950 ember gyűlt össze a városközpontban, ahol a rendezvény békésen zajlott, a résztvevők betartották a járványügyi előírásokban megszabott távolságot is – közölte a rendőrség.

Az egyiptomi közvetítéssel pénteken életbe lépett tűzszünet 11 napi ellenségeskedésnek vetett véget. A május 10-én kezdődött, 11 napos, az Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között zajlott Falak őre hadműveletben a felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, s a támadásokban legalább 232 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a hivatalos adatok szerint.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑