Cadmus fordítás Cadmus

Nyugati országok diplomatáival tárgyalt a tálibok képviselője

A nyugati és velük szövetséges országok diplomáciai képviselőivel tárgyalt csütörtökön Dohában az afganisztáni tálibok hivatalos megbízottja, és közben olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a nemzetközi közösség a tálibok megkerülésével pénzt akar eljuttatni közvetlenül a szegényebb lakosoknak a gazdasági összeomlás felé sodródó Afganisztánban.

Mohammad Szohail Sahin, a tálibok katari politikai irodájának hivatalos képviselője a Twitteren azt írta csütörtök este, hogy más tálib vezetőkkel együtt Dohában tárgyalt számos ország „nagykövetével”. Felsorolta az országok között az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Kanadát, az Európai Uniót, Norvégiát, Svédországot, Hollandiát, Olaszországot, Japánt és Dél-Koreát.

„A találkozó résztvevői megerősítették elkötelezettségüket az Afganisztánt szolgáló humanitárius segélyezés folytatása iránt” – írta Sahin, akit az Afganisztánban két hónappal ezelőtt hatalomra került tálib mozgalom kormánya korábban ENSZ-nagykövetnek jelölt.

Sahin felhívta tárgyalópartnereinek figyelmét arra, hogy az Afganisztáni Iszlám Emirátus (a tálibok így hívják Afganisztánt) immár „realitás”, és a tálibok készek együttműködni a nemzetközi közösséggel, tárgyalásos úton, kölcsönös érdekek és együttműködés alapján. Afganisztán elszigetelése a múltban sikertelen politikának bizonyult, amelynek senki sem látta hasznát – írta Sahin, és felszólította a befektetőket, hogy folytassák a be nem fejezett afganisztáni beruházásaikat.

Közben a Reuters hírügynökség arról számolt be bizalmas dokumentumokból tallózva, hogy a nemzetközi közösség készpénzt akar eljuttatni közvetlenül a szegényebb afgán lakosokhoz. A fejenként legfeljebb kétszáz dollárt bankokon keresztül folyósítanák nekik a tálibok jóváhagyásával, de őket megkerülve. A humanitárius válság azonnali enyhítését szolgáló pénzen kívül az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egy nemzetközi vagyonkezelő alap létrehozásában gondolkodik, amely ugyancsak a tálib kormány megkerülésével finanszírozná az iskolákat és a kórházakat, folyósítaná a fizetéseket.

A hírügynökség szerint az afganisztáni gazdaság rohamosan halad az összeomlás felé, sokan már elkezdték árulni személyes portékájukat, hogy megvásárolhassák az egyre nehezebben beszerezhető élelmiszereket. Az ENSZ is arra figyelmeztetett, hogy a pénzválság miatt összeomolhat az afgán gazdaság, és a 39 millió lakos közül mintegy 14 milliót éhínség fenyeget.

Az ENSZ Világélelmezési Programja szeptemberben közel négymillió afgánhoz juttatott el segélyt, javarészt élelmet, a kabuliakat pedig némi pénzhez is hozzájuttatta. A világszervezet szeptemberi adományozó konferenciáján pedig valamivel több mint 1,2 milliárd dollár gyűlt össze Afganisztán megsegítésére.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑