Cadmus fordítás Cadmus

Obama: Izraelnek békét kell kötnie a palesztinokkal

2016. 10. 01.

Barack Obama amerikai elnök Simón Peresz volt izraeli államfő pénteki temetésén elmondott gyászbeszédében a közös amerikai és izraeli értékekről beszélt, valamint annak fontosságáról, hogy a következő nemzedék békét kössön a palesztinokkal.

A Peresz iránti tisztelete jeléül zsidó fejfedőt, azaz kipát viselő Obama a jeruzsálemi Herzl-hegyen az egész világból egybegyűlt vezető politikusok és közjogi méltóságok, valamint Izrael vezetői előtt kijelentette: Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenléte is a béke szükségességére figyelmeztet, s emlékeztetett rá, hogy Peresz mindig a palesztinok egyenlő jogaira, nemzeti önmeghatározásuk szükségességére hívta fel a figyelmet.

„Most Izrael következő nemzedékének és barátainak a kezében van a békekötés munkája” – tette hozzá az amerikai elnök a többi gyászbeszédnél jóval több politikai kijelentést tartalmazó búcsúztatásában.

„Peresz a cionista gondolatban rejlő igazságot és reményt mutatta nekünk, a visszanyert haza földjén a szabad életet. Biztonságos életet egy önmagát megvédeni képes nép számára – hangsúlyozta Obama. – Ez volt Simón Peresz élete, és ez Izraelé is, a zsidó nép története az elmúlt században.” Ezután héber szavakkal köszönt el az izraeli államférfitól, aki hosszú politikusi pályája során John Kennedyvel kezdve tíz amerikai elnökkel találkozott és tárgyalt.

Obama előtt a család nevében gyermekei búcsúztak el Simón Peresztől. Ők a közéleti szereplő mellett felidézték a politikus magánéletét, személyiségének családias vonásait. Előttük Bill Clinton volt amerikai elnök és Ámosz Oz izraeli író szólalt fel a család kérésére.

Clinton felelevenítette huszonöt éven át tartó barátságukat, és kijelentette, hogy a Peresz által megálmodott jövő már Izrael jelenkori valóságává lett. Elutasította bírálóinak vádját, hogy az elhunyt naiv álmodozó lett volna, s kijelentette: Peresz mindig tudta, miként valósítsa meg álmait, és soha nem adott fel semmit.

Ámosz Oz erősen politikai színezetű beszédében elmondta, hogy barátságuk kezdetén, negyven éve rájött Simón Peresz titkára: ez a naivitása volt, amellyel egyrészt elfogadta és felismerte a valóságot, másrészt meg akarta változtatni, miközben önmagában is kész volt változtatásra.

A gyászszertartás Reuven Rivlin jelenlegi jobboldali államfő és Binjamin Netanjáhu jobboldali miniszterelnök beszédével kezdődött: mindketten meleg szavakkal méltatták az izraeli politikai paletta ellenkező pólusán tevékenykedő – pályafutása túlnyomó részében az Izraeli Munkapárt színeiben politizáló – elhunytat.

A gyászbeszédek után a koporsót a Jichák Rabin és Jichák Samír volt kormányfők sírjai között kialakított, új sírhelyen hantolták el. Az elhunyt gyermekei elmondták a hagyományos zsidó gyászimát, a kaddist, majd elhelyezték a friss síron a különböző izraeli állami szervek és a család koszorúit.

Peresz temetésére – az izraeli állami méltóságok mellett – az egész világból hetven jelenlegi és volt politikai vezető sereglett Jeruzsálembe. Az izraeli média szakértői szerint idén még egy nemzetközi rendezvényen sem jelent meg egyszerre ennyi vezető a nagyvilágból, s Izraelben utoljára Jichák Rabin temetésén, 1995-ben volt jelen ennyi nemzetközi közjogi méltóság. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.

A temetésen Mahmúd Abbász palesztin elnök is megjelent. Netanjáhu és Abbász több év után először találkozott személyesen. Kezet fogtak, és a temetési szertartás kezdete előtt váltottak néhány mondatot egymással.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑