Cadmus fordítás Cadmus

Olaszország leállította a rakétaeladásokat Szaúd-Arábiának és az emírségeknek

2021. 01. 30.

Olaszország leállította a rakétaeladásokat Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek – közölte pénteken Luigi Di Maio olasz külügyminiszter arra hivatkozva, hogy országa elkötelezett a béke helyreállítása és az emberi jogok védelme mellett a háború tépázta Jemenben.

“Ez egy olyan cselekedet, amelyet szükségesnek tartottunk, országunk világos békeüzenete. Számunkra az emberi jogok tisztelete sziklaszilárd elkötelezettséget jelent” – hangoztatta az olasz külügyminiszter.

A Béke és Leszerelés Olaszországi Hálózata nevű agytröszt szerint a kormány mostani döntése mintegy 12 700 rakéta eladását blokkolja Szaúd-Arábiának. A fegyvereladások részét képezték a Matteo Renzi centrista kormánya idején, 2016-ban született 20 ezer darabos rendelésnek, amelynek értéke meghaladta a 400 millió eurót (143 milliárd forint).

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is tagja annak az arab koalíciónak, amely fegyveres erővel beavatkozott 2015-ben az akkor már egy éve dúló polgárháborúba a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán.
Joe Biden amerikai elnök kormányzata szerdán felfüggesztette a fegyvereladásokat Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek. A szerződéseket felülvizsgálják.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol – az ENSZ becslései szerint – a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑