Öngyilkos merényletben meghalt az iráni Forradalmi Gárda sok tagja

Öngyilkos merényletben meghalt az iráni Forradalmi Gárda legalább húsz tagja szerdán – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Korábban az IRNA hivatalos iráni hírügynökség még 20 halottról számolt be.

Az iráni hadsereg elitegységének tagjait szállító autóbuszt az ország délkeleti részén fekvő Szisztán-Beludzsisztán tartományban, Has és Záhedán település között érte a támadás. A pakisztáni határ közelében elkövetett merényletben húsz másik ember megsebesült.

A támadás elkövetését a Dzsais al-Ádl (Igazság Hadserege) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára közleményében a FARS iráni hírügynökség jelentése szerint. A Dzsais al-Ádl csoport, amelyet Teherán terrorszervezetként tart nyilván, egy Szisztán-Beludzsisztánban 2010-ig véres lázadást folytató szélsőséges szunnita szervezet volt tagjaiból alakult. Októberben ez a csoport vállalta magára tíz iráni biztonsági elrablását. Később többeket szabadon engedtek.

A Forradalmi Gárda közleményben erősítette meg, hogy öngyilkos támadást követtek el a katonái ellen, az autóbusz közelében robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel. A testület szerint szunnita terroristák és az amerikai „titkosszolgálatok zsoldosai” állnak a merénylet mögött.

Az egyik fontos ópiumcsempész útvonalon fekvő tartományban előfordulnak szórványos összecsapások az iráni hadsereg és a beludzs szakadárok, illetve dzsihadista csoportok, valamint drogcsempészek között. Teherán Pakisztánt és Szaúd-Arábiát vádolja a szakadárok és a dzsihadisták támogatásával.

A gárda nagy gazdasági és katonai erővel rendelkezik Iránban, csak az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak tartozik felelősséggel.

Annak ellenére, hogy Teherán részt vesz Szíriában és a szomszédos Irakban folyó háborúkban, az országot többnyire elkerülte a térséget sújtó vérontás.

2009-ben több mint 40 ember – közöttük a Forradalmi Gárda több parancsnoka – halt meg egy Szisztán-Beludzsisztánban szunnita szélsőségesek által elkövetett öngyilkos merényletben. A síita többségű országnak ebben a tartományában jelentős szunnita muzulmán beludzs kisebbség él.

2017 júniusában az Iszlám Állam terrorszervezet követett el támadást az iráni parlament és Ruhollah Komenei ajatollahnak, az iráni iszlám forradalom vezetőjének sírhelye ellen. Az összehangolt merényletekben legalább18 ember halt meg, és több mint ötven sebesült meg.

Tavaly szeptemberben a kőolajban gazdag délnyugati Huzesztán tartomány Azváh székhelyén 25 ember halt meg – közöttük a gárda 12 katonája – és több mint hatvanan sebesültek meg egy katonai díszszemlén elkövetett támadásban.

Bahrám Kászimi iráni külügyi szóvivő megtorlást helyezett kilátásba a szerdai támadás miatt.

„Az önfeláldozó katonák és hírszerzés . bosszút áll az incidens mártírjainak véréért” – jelentette ki a szóvivő.

A támadást a Varsóban az Egyesült Államok szervezte nemzetközi konferencia első napján követték el. A tanácskozás napirendjén a Közel-Keletre gyakorolt, Washington által rosszindulatúnak tekintett iráni befolyás megvitatása is szerepel.

A merénylet után közzétett Twitter-üzenetében az iráni külügyminiszter úgy vélte, hogy „nem véletlen egybeesés, hogy Iránra azon a napon csapott le a terrorizmus, amikor megkezdődött a varsói konferencia”. Mohamed Dzsavád Zaríf ez utóbbit „cirkusznak” nevezte.

Hamenei ajatollah előzőleg kizárt minden jövőbeli tárgyalást az Egyesült Államokkal.

„Az Egyesült Államok kapcsán bármely kérdés megoldása elképzelhetetlen, és a vele való tárgyalások csak anyagi és szellemi kárt okoznak” – áll a legfelsőbb iráni vezető közleményében.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑