Öngyilkos merényleteket követtek el Bagdadban (videó)

Két öngyilkos merényletet jelentett Bagdadból csütörtökön az iraki állami média.

A merényleteket a főváros központjában található piacon hajtották végre, az elkövetők egyelőre ismeretlenek. A támadásban huszonnyolcan meghaltak és hetvenhárom ember megsebesült.

Az iraki állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy sok sebesült állapota válságos.

Iraki katonai források két, robbanóövet viselő elkövetőt említettek. Jahja Raszúl, a hadsereg egyik szóvivője azt mondta, a merénylők a biztonsági erők elől menekülve robbantották fel magukat.

Ferenc pápa, aki idén március elején tervez látogatástIrakban, Barhám Száleh iraki elnöknek küldött üzenetében határozottan elítélte a merényleteket. Mint mondta, mély szomorúsággal tölti el a brutalitás értelmetlen megnyilvánulása. Hozzátette, hogy imádkozik az áldozatokért és családjaikért, valamint a mentőszolgálatok helyszínen dolgozó tagjaiért.

A pápa üzenetében nem jelezte, hogy a történtek kihatással lesznek-e március 5. és 8. között tervezett útjára a közel-keleti országban. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az iraki nép képes lesz felülkerekedni az erőszakon “testvériséggel, szolidaritással és békével”.

Irakból 2017 végén űzték ki az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, és bár a szervezet több fegyverese menedéket talált az ország nehezen megközelíthető peremvidékein, a fővárosban és környékén nagy mértékben javult azóta a biztonsági helyzet. Bagdadban a legutóbbi, 27 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletet 2018-ban követték el, ugyancsak a Tajarán téren.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑