2017. 07. 25.

Öngyilkos merénylő robbantott Lahorban (videók)

Legalább 25 ember, köztük 9 rendőr életét vesztette és további 52 ember megsebesült a kelet-pakisztáni Lahorban egy öngyilkos merényletben, amely a rendfenntartó erők tagjai ellen irányult – közölték hétfőn pakisztáni tisztségviselők.

A testén 10-12 kilogrammnyi robbanószert viselő merénylő motorkerékpárjával egy ellenőrzőpont rendőrei közé hajtott, és felrobbantotta magát. Hamad Raza, a tartományi rendőrség szóvivője közölte: a merényletet a tartományi kormány székhelyének közelében követték el.

A sebesülteket kórházba szállították, a rendőrség lezárta a környéket, a helyszínre kivezényelték a hadsereget. Csaudri Niszár Ali Hán pakisztáni belügyminiszter elmondta, hogy a sebesültek többsége szintén rendőr, és tekintettel némelyikük válságos állapotára, a halálos áldozatok száma növekedhet.

Közleménye szerint a merényletet a Tehrik-e-Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib csoport követte el. Ugyanez a szervezet vállalta magára az áprilisban, szintén Lahorban a hadsereg ellen elkövetett öngyilkos merényletet, amelyben legalább hat ember meghalt és 18 megsebesült.

Pakisztánban, különösen az Afganisztánnal határos, északi törzsi területeken gyakoriak a tálib – és egyéb – lázadók által elkövetett öngyilkos merényletek és robbantások.

A pakisztáni tálibok korábban Észak-Vazirisztán tartománynak csaknem teljes területét ellenőrzésük alatt tartották, a biztonsági erők azonban 2014 júniusában hadjáratot indítottak ellenük, és a tartomány nagy részéről kiűzték őket, jelentős részüket a szomszédos Afganisztánba.

A február első felében elkövetett, mintegy 130 ember életét követelő merényletek után a pakisztáni hadsereg hadműveletet hirdetett az országban tevékenykedő szélsőségesek és lázadók ellen.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑